Raser

Välja bruksras?

2017-01-16 23:23 #0 av: nellieees

Hej! 

Jag ska skaffa en hund inom snar framtid, så fort jag hittat rätt ras och uppfödare. Men jag velar fram och tillbaka angående ras, så tänkte vända mig hit och hoppas på att få några tips och råd! 

Jag vill ha en brukshund, har tänkt på schäfer, terv eller malle. Tänker träna och tävla lydnad och spår, träna uppletande, personsök, kanske testa på specialsök och drag. Vill även börja med IPO/skydd, vilket är rätt svårt att komma in i men om jag hittar något ställe så komer jag definitivt köra det. Mitt mål är att i framtiden bli hundförare, så min tanke med denna hunden är ju i princip att lära mig så mycket som möjligt om hundens roll i polisen och testa på vad man gör med sin hund där. Jag vill också utbilda hunden till patrullhund inom Hemvärnet. 

Söker en hund som främst: 

  • Älskar att arbeta, har fokus på mig och arbetsuppgiften. 
  • Alert, vaken och mycket driv. 
  • Inte nödväntigtvis behöva tränas flera timmar varje dag, utan kunna klara sig någon dag på promenader och lättare aktivering. 

Har funderat på schäfern då den känns snäppet lugnare, den kan slappna av hemma men älskar ändå att träna och har ett härligt driv. Men sen är jag såå kär i malle/terv linjer i  den belgiska vallhunden, typ de som avlar på en malle och en terv. Så himla fina, och rätta mig om jag har fel men har fått uppfattningen av att tervar är snäppet lugnare än mallar, då de avlats mycket mot utställning och sällskap. Medan mallen är en go träningshund, riktigt driven och härlig att jobba med. Så en blandning mellan den aktiva mallen och snäppet lugnare terven låter egentligen perfekt för mig i mina öron. Men vad säger ni, någon som har erfarenhet och kunskap om dessa raser? Tips på vad jag borde sikta in mig på, välja bort, eller kanske någon annan ras jag borde kolla in? Tacksam för alla tips!! 

Anmäl
2017-01-17 05:36 #1 av: Majken!

Vad mer för egenskaper vill du att hunden ska ha?

Anmäl
2017-01-17 13:09 #2 av: nellieees

#1 Vill ha en hund som är social, glad och uppmärksam, tycker om att hänga med överallt. Mycket leklust, och lojal. Det är nog det jag tänker på främst, sen vill jag inte ha en alltför osäker/försiktig hund, utan söker en "modig" och nyfiken vän. 

Anmäl
2017-01-17 14:05 #3 av: Majken!

#2 Om du är hundvan sedan tidigare kan du välja den ras som du helst vill ha. Du behöver däremot vara medveten om att varken malinois eller tervueren är kända för att vara sociala och tillgängliga. De KAN vara det, absolut, men de kan lika gärna vara reserverade (och blandat med skärpa är det inte en helt enkel vardag).

Har du inte tidigare erfarenhet av IPO rekommenderar jag att du köper från en uppfödare som är aktiv inom IPO själv, gärna i din närhet också så du får chans att komma in i sporten från början.

Anmäl
2017-01-17 17:01 #4 av: nellieees

#3 Ja jag har hört att de kan vara lite reserverade så att säga, vilket är en av anledningarna till att jag är intresserad av schäfern då de är såpass sociala och härliga. Nej jag har aldrig testat det, utan bara sett/läst om det. Så ja det låter klokt! Du har ingen schäfer uppfödare du själv skulle rekommendera? Låter som att du har erfarenhet av bruksraserna nämligen. 

Tack för jätte bra svar! 
Anmäl
2017-01-17 17:38 #5 av: vallhund

Du fick ju flera förslag på schäferkennlar i din förra tråd.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-01-17 20:22 #6 av: nellieees

#5 Jo det vet jag, men visste inte att just Majken hade skrivit tips där förrän jag kollade nu. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.