Annons:
Etiketterhälsaavelutställning
Läst 182 ggr
Lona
2023-02-16, 17:11

Osunda hundraser - vems ansvar?

Många av dagens hundraser har fått så exteriöra överdrifter att de inte längre kan andas, springa eller fortplanta sig naturligt och ännu fler har problem även om det inte är lika uppenbart.

Ofta skyller man på utställningar som har premierat allt mer extrema hundar, i synnerhet i konkurrensbedömningen, "tävlingen".
Hade det bara handlat om att bli godkänd eller inte vad gäller rastyp och funktion så hade vi förmodligen inte hamnat i den här sitsen.

Men vems är "felet"? Den Internationella kennelklubben (FCI) och även Svenska kennelklubben (SKK) som är associerade med FCI?
Domarnas, som dömer fram dessa extrema hundar?
Uppfödarnas, som glatt hänger på och producerar dem?
Eller rent av valpköparnas, som till viss del faktiskt styr marknaden? Borde dagens valpköpare vara mer pålästa och ställa högre krav på funktionella, sunda hundar?

Vad tycker ni?


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Annons:
Herveaux
2023-02-16, 17:27
#1

Jag ska för en gång skull fatta mig kort och jag tycker nog de i stort sett är lika medskyldiga allihopa. 😣 Ingen nämnd, ingen glömd.

// Harley 🏳️‍🌈⚧️
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Hästar & ridsport, Film, Hamster

TatsuOni
2023-02-16, 17:31
#2

#1 Jag håller med.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

S
2023-02-16, 17:40
#3

Det skulle väl vara en god början om valpköparna slutade köpa raser som t.ex har svårt att andas. Om efterfrågan minskar hos köparna så slutar väl uppfödarna att föda upp dem.

Tror att konsumenternas makt är störst i det här sammanhanget. Alla andra har väl ekonomiska intressen av att det dåliga får fortsätta finnas?

Uppkatten
2023-02-16, 18:43
#4

Ja, nog är alla medskyldiga, men det vore otroligt bra om köparna satte ner foten och sa att nej tack, jag vill inte ha en hund som inte kan andas (eller liknande).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Majken!
2023-02-16, 21:23
#5

Det är allas ansvar men det är köparna som har makten att förändra.

Maleficum
2023-02-25, 15:37
#6

Köparna har nog en stor makt att förändra, men tror även domarna för premieras inte de osunda hundarna (som de görs nu) så kommer nog många uppfödare inte vilja avla på det då de inte vinner titlar och priser på det.

Egentligen är nog domarna de som borde ha störst ansvar för man kan ju tycka de ska ha kunskapen (om inte annat borde det införas). Tyvärr är ju många köpare okunniga och inte har något intresse för att lära sig heller.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Annons:
Lona
2023-03-14, 21:57
#7

Med tanke på hur svårt det är att få folk att inte köpa smuggelhundar gång på gång så känns det som ett mer eller mindre omöjligt jobb att få valpköpare att ställa krav - men man kan ju försöka nå de som redan är någorlunda insatta.
En stor svårighet tycker jag är att många rasklubbar och uppfödare (vilket ofta är samma sak) inte ser eller inte vill se att rasen har problem. Om man som rasspekulant får höra att rasen är "jättefrisk" och inte har några hälsoproblem så är det lätt att låta sig övertygas trots att man försöker vara påläst.
Det handlar ju inte bara om de raser som är värst utsatta med andning och grava rörelseproblem utan finns hos betydligt fler där det inte är lika uppenbart.

Största kängan vill jag dock ge domarna. De som är specialister på utseende och funktion borde kunna döma fram sunda individer - och där borde något gjorts för länge, länge sedan. Men domare som inte dömer "som uppfödarna vill" vad gäller rastyp får inga uppdrag så de försvinner snabbt från utställningsringarna. Kvar blir de som ser till andra egenskaper som inte nödvändigtvis är positiva för hundarna.

Det är tyvärr en lång process att få ordning på den där kapsejsande skutan, frågan är om det är försent för en del raser? SKK är måhända bara en liten del i det hela, i synnerhet om man ser till hundvärlden i stort, men de får bli betydligt bättre på att ösa och använda större öskar om de inte skall sjunka.
En cynisk del av mig undrar dessutom hur mycket av deras insatser de senaste åren som bara är spel för gallerierna eller om de verkligen har insett vart det barkar hän.


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

  • Redigerat 2023-03-14, 21:57 av Lona
Maleficum
2023-03-15, 21:30
#8

Verkar iaf som att Cavaliersällskapet nu vill ta tag i saken med sjuka cavalierer och göra ett inkorsnings projekt.

"Alla hundar som MRI scannas kommer att läggas upp i ett öppet register på Cavaliersällskapets hemsida.
Till hösten kommer troligtvis ett inkorsningsprojekt att starta, vi väntar på ett godkännande från SKK. Det kommer att vara ett samarbete mellan Cavaliersällskapet, SKK, veterinärer och genetiker. Inkorsningsprojekt görs då och då och har gjorts framgångsrikt inom ett antal andra raser."
https://www.facebook.com/photo/?fbid=548585007372697&set=a.436007508630448

Får väl bara hoppas SKK är vettiga och tillåter det.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

TatsuOni
2023-03-16, 14:35
#9

#8 Ja det får vi verkligen hoppas. Det är dags att vända trenden med att "förstöra" olika raser och istället börja jobba för sunda och friska hundar inom alla raser.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: