Annons:
Etikettövriga-grenar
Läst 7019 ggr
thea_thea
2016-04-12 22:58

Flyball

Flyball är en lagsport som går ut på att hundarna ska hoppa över fyra hinder, hämta en boll, och hoppa tillbaka. Det är fyra hundar i varje lag, och det går på tid. Världsrekordet på snabbaste tid för ett lag ligger på 15 sekunder!

Sporten startade i Kalifornien på 70-talet. Flyballens grundare, Herbert Wagner, visade upp sporten i tv och efter det spred sig över flyball hela USA. Under 80-talet spred sig sporten till Kanada och Europa, och till Sverige kom flyballen i början på 90-talet. Sporten är fortfarande inte officiell i Sverige då intresset inte är så stort, men i andra länder är det en populär sport. 

Alla raser kan träna och tävla, bara hundarna är intresserade av bollar och någorlunda snabba. Storleken har ingen betydelse, då hinderhöjden avgörs av lagets minsta hund. 

Det börjar med att hund nummer ett ska hoppa över fyra fasta hinder, ca 20-40 cm höga. Sedan ska hunden springa vidare till en flyballåda, trycka på plattan, fånga bollen, och hoppa tillbaks med bollen i munnen. Efter hunden har passerat mållinjen och lämnat över bollen hoppar nästa hund iväg. När alla fyra hundar har sprungit är det över, och det går ofta väldigt snabbt. 

Mer läsning om flyball finns HÄR!

Annons:
Boltens
2016-04-13 19:45
#1

Kul gren! Såg lite av de från crufts, verkar kul men vissa hundar var tyvärr vara lite väl stressade!

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

CayKantos
2016-04-14 12:55
#2

Blev förälskad i denna sport för länge sedan och vill jättegärna köra på hobbynivå! Men tycker det bliver allt för stressande på hundarna i tävlingsringarna… Lät till skador tyvärr. Så medelfart på hobbynivå men en inte all för bolltokig hund hade vart perfekt :D

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

ipopuma
2016-04-15 08:07
#3

Fast Agility mycket av den kan väl också bidra till mycket stress inne på banan. Tror om man bara har koll på sin hunds stressnivå och att den är avslappnad utanför banan så är det ingen större fara. Jag menar bara i skyddet kommer ju hundarna upp väldigt mkt i aktivitet och förväntning.

thea_thea
2016-04-15 08:09
#4

Som #3 säger är det ingen fara, bara hunden kan slappna av utanför.

CayKantos
2016-04-15 10:28
#5

Sannt, men det är fortfarande inget jag skulle vilja hålla på att tävla med, kanske "friendly" eller sånnt, men vill inte tävla på högt nivå 😃 Och det beror som sagt oxå hur bolltokig hunden är. Har vart med om för många hundar som får tennisboll fast i halsen 😟

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Boltens
2016-04-15 23:12
#6

#3 Fast det är skillnad på att hunden har förväntan på till exempel C arbetet och att hunden blir mer eller mindre upplyft och små skakad innan start så den hyperventilerar samt har blodsprängda ögon. Även Agility tycker jag vissa stressar upp sina hundar lite väl mycket, positiv stress är bra i viss utsträckning men inte i för stora mängder enligt mig.

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Annons:
LinaFel
2016-04-25 03:07
#7

Håller med Boltens här, såg också på det från crufts och tycker inte det var riktigt okej när dom stressade sina hundar så pass mycket.

Ellen89
2016-04-25 09:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Harlig sport och jag tror det beror pa hunden mer an nagot. Min tik klarade det ganska bra utan att stressa for mycket. Men tror inte det ar bra for alla hundar.

Grodan
2019-01-10 08:38
#9

Intressant sport. Måste kolla in lite videos för att se om det är något som skulle kunna vara lämpligt för dobbis.

edit: mja… tycker banan är för kort och tvärnit där de tar bollarna är nog inge vidare för armbågar…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

CayKantos
2019-01-10 09:08
#10

Jag är rädd för boll i halsen 😱

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Maleficum
2019-03-17 15:46
#11

Kom ihåg min kompis testa flyball med sin bearded collie när det var ganska nytt i Sverige (nån gång på 90 talet). Men inte hört så mycket om det efter det men trodde det var en officiell sport i Sverige.

När jag läste till hundmassör fick jag en engelsk massagebok och där stod det lite om problem en flyball hund kan få, var väl främst problem med "handlederna" då det blir ett sånt abrupt stopp mot lådan.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: