Övriga grenar

Agility

2016-04-05 12:48 #0 av: thea_thea

Agility är en populär sport med många deltagare. Det går ut på att få hunden att ta sig genom en hinderbana på snabbast möjliga tid med så få fel som möjligt. Det finns två tävlingsklasser, tre svårighetsklasser och tre storleksklasser.

Agilityklass och hoppklass är de olika tävlingsklasserna, skillnaden är att i agilityklassen finns det olika klätterhinder/balanshinder med kontaktfält som hunden ska sätta minst en tass på. I båda tävlingsklasser finns det olika sorters hopphinder, slalom, och olika tunnlar. Det finns även lagklass. Ett lag består av 3-4 hundar, och en förare får starta med max två hundar i samma lag på tävling.

De olika svårighetsklasserna är Klass 1, Klass 2, och Klass 3. Klass 1 är lättast och Klass 3 är svårast. Ibland finns det en öppenklass som är för alla ekipage, men den klassen är inte officiell. 

De tre olika storleksklasserna är Small, för hundar under 35 cm i mankhöjd, Medium, för hundar 35-45 cm i mankhöjd och Large, som är för hundar över 45 cm i mankhöjd. Om du bara tränar kan du mäta inofficiellt, men om du vill tävla måste du mäta in din hund. Detta måste en domare göra, och mankhöjden ska föras in i hundens tävlingsbok. 

Både blandraser och renraser får tävla och träna, men blandraser och andra oregistrerade hundar måste ha TAVLIC, en tävlingslicens utfärdad av SKK för att få tävla. För att få tävla måste din hund vara 18 månader, 1,5 år. 

Alla agilityhinder:

Slalom

8, 10 eller 12 pinnar står på en rad och hunden ska gå slalom mellan. Slalom kan finnas med i både agilityklass och hoppklass. Hunden börjar alltid springa från höger sida av första pinnen.

A-hinder


Hunden ska springa upp på ena sidan och ner på andra. Det finns två kontaktfält, ett på vägen upp och ett på vägen ner. Hunden ska sätta minst en tass på varje kontaktfält. Eftersom detta är ett balanshinder ingår detta bara i agilityklass, och inte i hoppklass.

Hopphinder


Hunden ska hoppa över utan att riva, och ta hindret från rätt håll. Höjden varierar beroende på hundens storleksklass. 25–35 cm i small, 35–45 cm i medium och 45–65 cm i large. En variant av hopphinder är att ställa upp hindret som en oxer, också kallat dubbelhopp. Då ska det främre hindret vara 15-25 cm lägre än det bakre. Detta hinder kan ingå i både hoppklass och agilityklass. 

Viadukt/mur

Hunden ska hoppa mellan infångarna, utan att riva. Samma höjder som hopphindret ovan. Detta hinder kan ingå i alla klasser.

Balansbom


Hunden ska springa upp på ena sidan och ner på andra. Det finns två kontaktfält, ett på vägen upp och ett på vägen ner. Hunden ska sätta minst en tass på varje kontaktfält. Eftersom detta är ett balanshinder ingår detta bara i agilityklass, och inte i hoppklass. Hindret är ca 120-135 cm högt. 

Gungbräda

Hunden ska själv gå upp för gungan, vänta tills gungan slår i marken och efter det springa vidare. Ett kontaktfält finns i båda ändarna, hunden ska sätta mist en tass på varje kontaktfält. Detta hinder ingår bara i agilityklass. 

Långhopp

Hunden ska hoppa mellan hörnpinnarna, över hela hindret. Antalet delar beror på klass och storlek på hunden, mellan 2-5 delar. Längden på hindret varierar också, mellan 40-150 cm. Den första delen ska vara lägst, med en svag höjning upp till det sista hindret. Detta hinder kan ingå i alla klasser. 

Däck


Hunden ska hoppa genom däcket, det är tillåtet för hunden att röra däcket. Innerdiametern för däcket ska vara 45-60 cm. Hunden får inte ta sig förbi hindret utan att ta sig genom däcket, det vill säga att hunden inte får gå genom ramen. Däcket kan ingå i alla klasser. 

Rund tunnel


Hunden ska själv ta sig igenom utan tvång. Diametern på tunneln ska vara 60 cm. Tunneln ska vara 3-6 m lång och formen på tunneln kan varieras. Tunneln bör fästas i både ingång och utgång så att den ligger stabilt. Detta hinder kan ingå i alla klasser. 

Platt tunnel

Hunden ska springa genom den fasta tunnelstarten och sen fortsätta via den platta delen. Hunden ska pressa sig genom den platta delen utan att backa ut. Längden på den fasta delen är 90 cm och släpet är 2,5-3 m långt. Detta hinder kan ingå i alla klasser.


Anmäl
2016-04-05 14:04 #1 av: Boltens

Riktigt bra artikel Thea_thea!

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl
2016-04-05 20:45 #2 av: CayKantos

Bara en liten fråga!  Agility är la inte en del av SBK längre? dom har la fått sin egna avdelning? Funderar

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-04-05 20:52 #3 av: thea_thea

#2 Jag har ingen koll, men tror det... Lipar


Anmäl
2016-04-05 22:39 #4 av: Boltens

#2 Ja det har dom! :)

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl
2016-04-05 23:31 #5 av: AkashaWingates

#2 De flesta fortsätter sammarbeta med SBK klubbarna som vanligt tror jag dock.

Anmäl
2016-04-06 14:10 #6 av: LinaFel

Kul läsning! 

Anmäl