2016-04-11 20:00 #0 av: thea_thea

Intervju med hoffeägaren Yasmine_!

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Yasmine och är 24 år. Jag studerar (Försöker ta C-behörighet), jag är diplomerad hundmassör och fick mitt diplom Februari 2013, anledningen till att jag bestämde mig för att utbilda mig till massör var pga min blandras tik som ~2011 slet av sig sitt ena korsband, och för att hjälpa henne lite mer efter rehab o operation beslutade jag mig för att få 4kurser hos axelsons animal school. 
Jobbar inte med hundmassage, men har väldigt stor nytta av det i vardagen med min hoffe. Jag blev nyligen auktoriserad Tävlingsledare på min klubb och håller nu på att träna med andra i klubben som är det, vilket är jätte roligt, ska förhoppningsvis gå grundmodulen för instruktörsutbildning också!
Mitt hundintresse har jag haft sen barnsben, min mormor hade en fodertik (Golden), mina kusiner hade pinschrar o mopsar samt pudlar, och mina grannar hade Rottweiler, min kompis hade en schäfer som jag tog på promenader och körde "skiten" ur, med diverse lydnadsövningar och 2005 tog familjen hand om 2st blandras tikar. Så är praktiskt taget uppfödd med hundar runt mig! 
Men skaffade min första egna hund 2013 och där börjar min resa in i hundvärlden på riktigt med kurser, tävlingar och utställningar 

Berätta lite om din hund!
Min hund heter Athos och är en Hovawart hane på 3år. 
Han är en super social kille med mycket egen vilja, will to please och stoor kamplust. Han är lite av en pajas, händer det inget då slänger han sig på marken och fånar sig lite, rullar runt, låter, you name it! 
Han är väldigt skarp, mentalt stark och cool och han är väldigt duktig på att visa med sin kropp vad han känner.  Hans favorit syssla är att kampa, sno saker, kampa, äta, åka bil, träffa sina favoritpersoner, kampa och sa jag kampa? 
För det mesta en helt underbart glad kille! 

Vad gör du med din hund?
Jag tränar lydnad med Athos (Vilket jag tycker är så kul, men han skulle hellre göra nått annat), rallylydnad, sök, Nosework o spår. Dock har söket fått läggas på hyllan lite pga olika orsaker, men vi kommer nog ta upp det igen, för han tycker det är så himla roligt. Spår håller vi på att ta upp igen, då jag provade introducera det första gången var han inte ett dugg intresserad av det, men nu tycker han det är superkul.
Förutom allt detta så ställer jag också ut honom på lite utställningar, också där tycker jag det är jätte skoj, medan Athos hellre skulle vilja vara hemma o kampa... 

Varför valde du hovawart?
Ja varför valde jag just Hoffen, Första gången jag såg en hoffe var på stora stockholm på rastorget och jag vart så galet förälskad. Dem var så glada och positiva bland alla dessa människor. Sen var dem ju så otroligt vackra och så kändes det så helt rätt, svårt att förklara. 

Vilka andra raser hade du i åtanke?
Jag hade många raser i åtanke när jag kollade efter hund. Jag ville ha en brukshund som jag kunde köra bruks o lydnad med. Schäfer kollade jag mkt på, men kände att det var så svårt att hitta just en schäfer jag ville ha, kände även att aveln på schäfrarna hade gått lite snett, kollade på Border, aussie och rottweiler. 
Rottisarna står mig nära i hjärtat då min granne haft rasen i 35år, och deras sista rottis var faktiskt lite som min egna, han var väldigt vaktig över mig och vi hade verkligen ett speciellt band. Men då jag är känslig mot korthåriga raser så vart det inte så.

Vilken ras blir nästa hund?
Nästa ras blir nog faktiskt en Hoffe till helt ärligt. Har vart inne o sniffat lite på Berger des pyrenees a face rase o aussie men det är svårt att tänka sig en annan ras faktiskt än hoffen. Så måste faktiskt säga att det blir nog så, eventuellt så blir det kanske en tik istället. Vi får se :) 

Är du nöjd med ditt rasval?
Ja jag är jätte nöjd, kunde nog faktiskt inte få en bättre hund, även om han ibland är till salu haha. Han är min första brukshund och hoffe och eftersom han är rätt så egoistisk och har en egen vilja så måste jag kämpa dubbelt så hårt med honom i träningssammanhang, men han är en otroligt bra läromästare, och jag kommer nog lära mig mycket mer av honom. 

Har du något tips till de som är intresserade av att köpa hovawart ?
Mitt tips till er som är sugna på att skaffa en hoffe är att verkligen höra er för bland uppfödarna, hoffen är en robust ras med vaktinstinkter kvar från sitt ursprung som gårdshund i tyskland, och den vaktar sin flock, det är en ras som behöver en fast men vänlig hand i uppfostran. Det är en stor hund med mycket hund i sig. 
Man bör tänka på vad man vill använda hunden till, detta gäller ju inte bara för hoffen. Det är en hund som man måste aktivera, vill du inte köra lydnad/sök/spår eller annat utan bara ha en soffhund, så ska du inte skaffa en hoffe. 

Hur är hoffens mentalitet och hälsa?
Hoffen är en relativt frisk ras, HD förekommer så man bör kolla HD status på föräldrarna, Finns dokumenterat nedsatt sköldkörtelfunktion (Har dock inte någon koll hur det ser ut nu, så det är också en sak man ska fråga uppfödare om) 
Hoffens menatlitet: livlig, glad, intelligent, ett balanserat temperament, självsäker, modig, mentalt stark.Man brukar säga att Hovawart är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna.