Övriga grenar

Rallylydnad

2016-03-20 15:00 #0 av: thea_thea

Rallylydnad är sporten alla kan delta i, och det viktigaste är att ha kul när du tränar och tävlar. Rallylydnad passar för de flesta hundar och människor.

Rallylydnaden skapades av agilityns "grundare" Bud Kramer under 1998, och våren 2000 blev rallylydnaden en officiell tävlingsgren i Amerikanska Kennelklubben, AKC. Under 2005 kom rallylydnanden till sverige, och 2011 blev rallyn officiell i Sverige. 

På tävling är det en bana med 12-20 skyltar beroende på svårighetsgrad där det kan stå saker som "Helt om vänster", "Ligg", "Helt om, hund bakom", och "Sitt, ligg, gå runt". Gemensamt för varje bana och klass är att det finns en startskylt, "Start", och en skylt för när ni går i mål, "Mål". 

Det finns fyra klasser att tävla i, Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. I Nybörjarklassen utförs banan med kopplad hund, och i de andra högre klasserna är hunden utan koppel.

Du får inte röra hunden på tävling, men du får tjoa, heja på och peppa hunden. Det är inte tillåtet att banna hunden eller vara för sträng. Tävlingar är öppna för hundar som fyllt 10 månader dagen innan tävlingen och uppåt. Eftersom sporten inte är så fysiskt krävande passar det bra för äldre hundar som kanske är pensionerade från mer krävande sporter. 

På tävling har man 100 poäng vid start, och tappar poäng efter fel man gör. Kvalificerande resultat är minst 70 poäng. För att flyttas upp till nästa klass behövs minst tre kvalificerande resultat (70 poäng) eller minst ett felfritt resultat (100 poäng). 

Det finns fyra olika rallylydnadsdiplom att få, titel inom parantes. Rallylydnadsdiplom Nybörjarklass (RLD N), Rallylydnadsdiplom Fortsättningsklass (RLD F), Rallylydnadsdiplom Avancerad klass (RLD A), och Rallylydnadsdiplom Mästarklass (RLD M). För att få diplom behöver du minst tre kvalificerade resultat. 

Rallylydnad går helt utmärkt att träna hemma, allt du behöver är skyltar som du kan skriva ut gratis, godis och ett bra humör.

Alla bilder är tagna av Inga Törnqvist, tack så mycket för att vi får låna dina fina bilder!


Anmäl
2016-03-20 17:35 #1 av: Boltens

Bra artikel och härliga bilder!

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl
2016-04-04 23:37 #2 av: LinaFel

Mycket bra artikel! 

Anmäl
2016-04-04 23:39 #3 av: thea_thea

Tack så mycket! 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.