Intervjuer

Intervju med malleägaren Joyous

2016-04-04 20:00 #0 av: thea_thea

Intervju med malleägaren Joyous!

Berätta lite om dig själv!

Hej! Det är jag som är Joyous, eller Sofia som jag egentligen heter. 
Jag är född 1989, 27 år, och bor i ett litet hus utanför Göteborg. 
Till vardags studerar jag på distans men på fritiden är det hundar som gäller.

Diagnostiserades med ADD, vilket gör att jag kan ha svårt att motivera mig, slutföra saker och jag blir snabbt trött, detta påverkar mig mer än vad jag vill tyvärr. Jag försöker att aldrig låta detta gå ut över hundarna, ibland går det inte, då blir det några lugnare dagar, sen är vi på banan igen!

Jag växte upp med hund och fick min egna när jag var 11 år och ett år senare debuterade vi en lydnadstävling. Tillsammans tog vi oss till elitklass, en inte helt dålig prestation för en ung tjej och hennes terrierblandis.

Nästa ras blev border collie och efter det trodde jag att jag hittat min one and only ras! Fantastiskt roliga hundar och utöver lydnaden pysslade vi med vallning och agility. Border collien ligger mig verkligen varmt om hjärtat men tillslut fick jag inse att det blev för svårt att hitta vallningsmöjligheter och när jag för två år sedan skulle köpa valp bestämde jag mig för att byta ras, valet föll på belgisk vallhund, malinois.

Berätta lite om din hund!

Min hund är en malinois som heter Hundfredriks Flinga "Humla" och är resultatet av en parning mellan Prosports Devil och Blacknecks b'Mixa. Två år har hon hunnit bli, min lilla glädjespridare. 
Humla är helt odräglig och samtidigt helt fantastisk, envis, egen och med humörsvängningar som värsta sortens tonåring. 
Hon är en otroligt kramgo och lojal tjej, mjuk, förarvek och lättlärd (när hon själv vill).

När Humla var runt 5-6 månader bet hon efter en främling för första gången, det jag trodde var en glad, översocial valp visade sig vara en socialt osäker valp som istället för att fly valde att bita. Detta har varit väldigt jobbigt och jag har flera gånger övervägt att lämna tillbaka henne till uppfödaren. 
När det var som värst kunde vi inte gå bland folk eller ens stå och prata med människor. Jag skämdes och trodde att det var mitt fel. Vändningen kom när jag vågade vara öppen om problemet, helt plötsligt fick vi så mycket hjälp och idag är det ljusår bättre, men inte bra.

Vad gör du med din hund?

Humla behöver en balanserad träning med både fysisk och psykisk motion. 
Den fysiska träningen består av drag i olika former, klövjeväska, flirt pole och spring pole. Den mentala biten består av lydnad, spår, nosework och agility. 
Sen lägger vi naturligtvis mycket tid på träning i stökiga miljöer med mycket folk och hanteringsträning.

Varför valde du malle?

Jag ville ha en brukshund för tävling och jag ville satsa på skyddet. Eftersom jag var van och trivdes med border collien ville jag inte ha en lugnare ras, utan det skulle vara en hund som kunde ge 100%. Den skulle vara hälsosam, orka med mycket träning och gärna vara lite humoristisk och självständig, ha mycket kamplust och föremålsintresse. Jag ville ha mycket hund helt enkelt, i en lagom förpackning.

Eftersom jag inte litar på Humla vid hantering har jag nu lagt bruksplanerna på hyllan och satsar på lydnad samt agility. Är även sugen på att tävla i nosework längre fram.

Vilka andra raser hade du i åtanke?

Inga. När jag väl bestämt mig för att border collien inte var ett alternativ blev valet ganska enkelt. Mallen är en ras som jag haft koll på många år, jag visste vad jag ville ha.

Vilken ras blir nästa hund?

Det blir en malinois igen!

Är du nöjd med ditt rasval?

Trots allt jobbigt som har varit med Humla, hennes sociala problem, enorma resursförsvar, jaktlust, inga bithämningar och humörsvängningar så väger de bra sidorna upp. Hon är lugn i nya miljöer, skakar snabbt av sig sånt som är jobbigt, inte långsint för fem öre, levnadsglad, lättbelönad och älskar att jobba! Hon är visserligen enveten som få och vill göra allt på sitt sätt, men jag är exakt likadan!

En klok människa sa till mig att ingenting går över med en malle. Är den reaktiv så kommer den bli mer reaktiv, jagar den efter cyklar kommer det med största sannolikhet bli värre osv, om du inte gör någonting åt det. 
Ingenting har kommit gratis med Humla, jag har fått slita men nu börjar jag också få en riktigt trevlig hund!

Har du något tips till de som är intresserade av att köpa malinois?

Mallen är en underbar ras som är tilltalande som träning och tävlingshund och det är antagligen inte på planen som de största problemen dyker upp. Det är mycket hund och ibland går det väldigt fort. I vardagen får man vara uppmärksam och försöka ligga steget före. Var beredd på en viss skärpa och försvarslust, mycket humör och kamplust, och att det är en ras som kommer ställa stora krav på dig. De är inte vad jag skulle kalla förlåtande för fel och därför är det en fördel om du är hundvan och påläst. Du behöver inte vara hård mot din malle, däremot tydlig och rättvis.

Var noga med att kolla linjer, ta kontakt med människor som äger släktingar till den tilltänkta kullen. Ta reda på hur de är mentalt, hur de hanterar nya situationer, rädslor, hot. Vissa mallar har enormt mycket jakt i sig, det är också något som är värt att tänka på och lägga mycket tid på redan från början med den lilla valpen.

Annars kommer du långt på att vara påläst och frågvis. Försök lära känna andra med rasen och hur deras vardag ser ut, träffa mallar. Var ödmjuk och ta till dig av vad kunniga inom rasen säger. Precis som med border collien kommer det alltid finnas människor som överdriver, "en bc måste jobba 10 timmar om dagen" och "en malinois är ett monster som river hemmet och äter upp grannen om du inte visar vem som bestämmer"... Så är det naturligtvis inte men en malle kan bli hemsk att leva med om du inte är medveten om vad du ger dig in på.

Hur är malinoisens mentalitet och hälsa?

Angående hälsan är jag, pinsamt nog, rätt dåligt insatt faktiskt. Jag upplever mallen som relativt frisk men att man bör kolla upp röntgenresultaten (höfter/armbågar/rygg) inte bara på föräldrarna och bakåt, utan även på syskon och tidigare avkommor. Ögonsjukdomar är också förekommande och något man får vara uppmärksam på. 
En annan sak som jag fått höra endel om är epilepsi, jag vet inte riktigt hur utbrett detta är men jag har själv kommit i kontakt med några malleägare som tyvärr råkat ut för detta hos sina hundar.

Mentaliteten hos mallen är betydligt bättre idag mot vad den har varit. Det finns dock brister med hundar som är otillgängliga, stressiga, dålig avreaktion, hundaggressivitet med mera. Jag tycker dock att det är viktigt att påpeka att mallen är en ras som avlats mycket för sin kamplust, skärpa, snabba reaktioner, försvarslust med mera och att vissa egenskaper kan vara helt rätt hos en hundägare men också helt fel hos någon annan. 
Det avlas mot olika mål helt enkelt, vissa uppfödare vill ha fram skarpare och mer självständiga individer, det behöver inte vara något fel med det, men för dig är det kanske inte rätt! 
Just därför är det också väldigt mycket upp till en själv att ta reda på vad du söker för typ. Titta på linjer, prata med raskunniga människor och vara öppen med uppfödaren, då ökar dina chanser att hitta rätt, för det är absolut inte omöjligt att hitta en stabil, orädd och trevlig malinois! Och hittar du en så har du möjligheten till att få en fantastisk hund!


Anmäl
2016-04-04 23:02 #1 av: Majken!

Bra och balanserad beskrivning! Jag har en fråga, hur hänger hanteringsbiten ihop med att du väljer bort brukset? Jag har flera sådana här mallar i min träningsgrupp så jag känner definitivt igen hundtypen, men jag undrar hur du resonerar när du väljer bort hela brukset.

Anmäl
2016-04-05 14:51 #2 av: Joyous

#1 Jag borde kanske ha varit tydligare med att det är tävlingsplanerna som jag lagt på hyllan. Tränar gör vi naturligtvis ( spårar och grundar för lydnad som ska fungera både i tävlingslydnaden men också i brukset) dock inte lika helhjärtat och till 100% som jag hade gjort om vi hade sikte på tävling.
I nuläget känns det dock inte lockande att genomföra ett mh med Humla, är rädd för att hon faktiskt ska hugga någon...

Anmäl
2016-04-05 15:04 #3 av: Majken!

#2 Tack för förtydligandet! Tänkte själv inte på att det förstås var kopplat till MH:t och inte till själva träningen eller tävlingen.

Anmäl
2016-04-05 17:56 #4 av: LuLeLo

Väldigt  väldigt bra beskrivning. Tycker det är toppen att du tar upp såväl för- som nackdelar med rasen och framförallt om din egen hund, jag tycker det är alltför ofta som hundägare tyvärr ställer sin egen hund i ett för positivt lager. Tack för en superintressant artikel! 

Tass Josephine

Anmäl
2016-04-05 19:36 #5 av: Joyous

#1 och #4
Roligt att ni gillade artikeln. Jag tyckte det var roligt att få en förfrågan och hade kunnat skriva hur mycket som helst om denna lilla dam!
Humla är en hund som har lärt mig hur viktigt det är med efterforskningar och att inte tro att man kan allt bara för att man haft arbetande hundar tidigare. Mallen har så mycket av allt och jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få alla dessa problem med en hund. Jag var inte så ödmjuk och påläst som jag borde ha varit... Inte heller insatt i linjer och vilken stor variation det finns inom rasen.

Å andra sidan har jag lärt mig mycket och lärt känna ett helt gäng med mallar och ägare till dessa, inför nästa malinois är jag helt klart mer redo än vad jag var för två år sedan!

Anmäl
2016-04-05 22:40 #6 av: Boltens

Jätte intressant läsning och super härligt med en ägare som är öppen med även nackdelar med sin hund och inte bara det positiva! 

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl
2016-04-06 14:11 #7 av: LinaFel

Håller med ovanstående!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.