Intervjuer

Intervju med collie och aussieägaren Turast

2016-03-14 20:00 #0 av: thea_thea

Intervju med collie och aussieägaren Turast!

Berätta lite om dig själv!
Hejsan jag heter Turast och bor med mina två hundar Jamie och Marceline på Gotland men snart flyttar hela ligan till Uppsala, staden som jag kommer ifrån. Jag är 19 år (född -96) och tar studenten från hundlinjen nu i vår och där efter blir det att fortsätta utbilda sig inom hund och etologi!

Förutom hund håller jag mycket på med estetiska ämnen som musik och illustration men även att skriva. För tillfället skriver jag även en hundbok för ”vanliga” hundägare (som inte är lika mycket nörd som jag! ;) )

Jag har vuxit upp med hundar och familjen har en gammal blandras på 12 år!

Berätta lite om dina hundar!
Jamie


Min första egna hund är korthårscollie. Jag köpte Jamie när han var 4 månader gammal och jag själv hade just fyllt 18. Tanken var att vi skulle bli bruksstjärnor han och jag, men planerna ändrades drastiskt när han vis 7-månadersåldern började halta. Jag trodde att det var en muskelsträckning och han fick koppeltvång och massage i veckor. Hältan upphörde och livet lekte tills några dagar innan Jamies 1årsdag. Han började halta efter av att bara några meter av galopp. Vi åkte till veterinären som därefter skickade en remiss till ortoped. Där röntgades han och blev klämd på. Det såg inte bra ut. Han har OCD i armbågarna och på det fick han graden 1 och 2 av SKK på armbågarna. Jamie är fyller 3 år i sommar och is still going strong!

Jamie älskar skinkost på tub, att springa i skogen och att träna klickerträning! Han är en underbar hund och jag ångrar inte att jag köpte honom, trots att han är ”trasig”. Jag har lärt mig otroligt mycket med honom och han är min lilla ögonsten. ;)

Jamie är svår att motivera och därför hamnade vi ofta i konfliker innan Marcy kom och jag ville träna mer än vad Jamie ville. Nu har vi mycket bättre relation dock eftersom jag har två hundar att träna nu och kan stilla mitt egna träningsbehov medan han får mest lekträna och träna på hans villkor!

Han har haft en del rädslor, för människor och hundar. Människor är han rätt ointresserad av, tyvärr går det ibland över i rädsla även om det har blivit mycket bättre än för ett år sen. Men när vi har besök hemma så får han ligga i ett annat rum i lugn och ro om han inte känner gästerna. Han rädsla uttrycker han i ljud och stress. 
Hundrädslan kom ifrån alla påhopp av lösa hundar i Visby. Efter ett riktigt otäckt påhopp blev det så illa att han inte kan gå förbi en hund ens på 50 meters avstånd utan att skälla och ställa sig bakom mig. Nu går han lugnt förbi hundar på nära håll även om lösa hundar fortfarande är lite jobbigt för honom.

Marceline


Marceline är min andra egna hund som jag köpte året jag skulle fylla 20 år, dvs förra året. Jag var på jakt efter nästa tävlingshund och hade sedan innan Jamie fastnat för aussien. Jag åkte till, mailade och ringde olika uppfödare men just förra året verkade det som alla var ute efter just aussietikar. Efter många nekande hos uppfödare stötte jag på Marcys kull. Det var en tjuvparning mellan två väldigt trevliga hundar med fin stamtavla och bra egenskaper. Hennes mamma hade dock ett MH som jag inte gillade men jag bestämde mig ändå för att hälsa på uppfödaren, mamman och mormorn som också bodde där. När jag kom dit möttes jag av två fina aussietikar som vaktade på det sättet jag gillar, säger till men slutar när matte har sett besökarna. Både Marcys mamma och mormor är supertrevliga hundar och mamma var inte alls som MHt visat. Jag och uppfödaren satt i timmar och pratade hund, mamman och pappan. Jag hade inte bestämt mig efter första besöket, och det hade inte uppfödaren heller. Så vi besökte igen (hon bor ca 7 minuter med bil från mitt boende i Uppsala), och jag kände hur jag klickade mer och mer med uppfödarna och hundarna blev inte sämre de heller!

På andra besöket (eller var det tredje?) kände jag att allt kändes bra och uppfödaren verkade tycka det också då hon ”tog fram” två valpar ur kullen och sa att de var de vildaste, mest galna valparna i kullen och de som hon tror passar mig bäst. Den ena var Marceline och den andra var hennes svart-vita syster som nu heter Stella. Jag valde Marcy då det var fart och fläng på henne men ändå avslappnad, medan Stella mest sov under besöken. Jag besökte dem en gång till innan de var 8 veckor.

Marceline är en underbar hund! Hon är min soulmate och hon är allt jag kan önska. Snabb, smart, trevlig, social och humoristisk! Hon är helt fantastisk i träning och är alltid med om man frågar om hon vill träna. Hon är fantastisk med folk, älskar alla vilket ger en skön kontrast till Jamies asocialitet.

Jag själv måste erkänna att vi har varit dåliga på stadsträning då Visby inte är speciellt stort eller ”stadigt” av sig, därför försöker vi med det så gott vi kan under våra besök i Uppsala. Hon kan därför tycka att just stora städer är lite jobbigt med alla folk och stim. Men efter att vi suttit en stund så vänjer hon sig rätt snabbt och tycker det mest är spännande att titta runt på allt som händer.

Vad gör du med dina hundar?
Jamie och jag tränar mest lydnad och trick, vi kör även rätt mycket fysträning iom hans problem med armbågarna. Vi tränar lite rallylydnad, mest för att jag vill starta i en rallytävling för att minsta min egna tävingsskräck.

Med Marcy tränar jag just nu mest lydnad och trick, men planen är att vi ska tävla i bruks, freestyle och möjligtvis drag och nose work. Fysträning är obligatoriskt om man bor hos mig så det blir det också såklart!

Varför valde du raserna?
När jag köpte collie ville jag egentligen ha en aussie, men jag ville inte ha en valp och alla aussieomplaceringar hade ryggsäcken överfull av problem och jag kände att jag inte ville deala med det med min första hund. Så jag började kolla runt efter andra raser och trillade in på korthårscollien. Sen så blev det en 4 månaders valp som kom hem till mig ändå.. Haha!

Som andra hund var aussien egentligen det klara valet, men ändå tvekade jag och kikade runt på andra raser. Men jag kom hela tiden tillbaka till aussien och nu vet jag att jag valde rätt! 
Aussien passar mig då jag vill ha en hund med fart i, ingen som säger nej till träning i första taget, har lagom storlek, lagom pälsvård och en stor funktionell hjärna! ;)

Vilka andra raser hade du i åtanke?
kelpie, schäfer, beuceron, de tervueren, malle och berger picard.

Vilken ras blir nästa hund?
Om jag ska ha en till ”tävlings/brukshund” så helt klart aussie!
Om jag ska ha mer till sällskap (jag har rätt speciell definition av sällskap heh) lurat det åt någon vinthund eller canaan dog.

Är du nöjd med dina rasval?
Collien – nja, ångrar inte men kommer inte köpa en till.
Aussien – JA !!

Har du något tips till de som är intresserade av att köpa aussie eller collie?
I båda raserna är mentaliteten ett problem så kolla upp NOGA. Åk runt och träffa många individer, ägare och uppfödare av rasen och fråga mycket. När du väl ska köpa hund så kolla upp hunddata, fråga om släktingar och var inte rädd för att kontakta folk som har släktingar till kullen/hunden du är intresserad av.

Var även noga med den fysiska hälsan, finns mycket problem med både armbågar och höfter i båda raserna. Se även till att föräldrar och tidigare led är kollade för ögonsjukdomar. Fråga även om allergi, även om jag inte har hört om det så mycket i dessa raser så verkar många uppfödare avla på lätta allergier i andra raser så vad säger att de inte gör det i dessa?  

Hur är rasernas mentalitet och hälsa?
Collie – mycket rädslor, osäkerhet. Jag uppfattar det som att det finns väldigt få BRA collies som inte har problem med några rädslor. De flesta jag träffat är försiktiga och ”mesigare” än andra bruksraser.
HD och ED problem är nog det vanligaste så var noga med att kolla upp tidigare led, syskon till föräldrar osv. Ögonsjukdomar verkar vara vanligt, vissa blir bara ärftliga om båda föräldrarna har det så därför kan vissa avelshundar ha en ögonåkomma.

Aussies har också problem med rädslor, det verkar mest handla om ljud och miljöpåverkan. Även stress har jag sett och hört är ett problem med aussies. Letar man kan man hitta en bra aussie men då får man oftast leta på rätt bra. 
Aussie har nog mest problem med HD, men ED förekommer också. Även aussie har förekomst av ögonsjukdomar. 


Anmäl
2016-03-15 13:10 #1 av: ipopuma

Jättebra presentation. :D

Anmäl
2016-03-20 09:45 #2 av: Boltens

Kul läsning!

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl
2016-03-20 15:28 #3 av: Joyous

Väldigt intressant!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.