Intervjuer

Intervju med aussieägaren Fisherling

2016-03-10 13:06 #0 av: thea_thea

Intervju med aussieägaren Fisherling!

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Frida, född 1992. Född och bor i Täby, Stockholm. Jag har Aspergers och ADD, men fick ingen diagnos förrän jag var 16 år, så jag har haft det rätt tufft i skolan, både med skolarbete och mobbing. Dock har jag inte låtit det stoppa mig, nu ska jag snart börja på hundinstruktörsutbildningen! Det ska bli fantastiskt kul. Planen är att hela min karriär ska ha med hundar att göra :D

Berätta lite om din hund!
Har faktiskt två, även om Labben Benji bor med mamma. Jag lärde mig att klickerträna med honom, jag gick agilitykurser och det var med honom som min hundintresse verkligen tog fart. Han är världens clown, älskar alla och kan alltid få en att skratta,

Tinja är allt som jag ville ha. Hon är en härligt ambitiös liten tös som alltid kan köra lite till. Hon är otroligt lyhörd och uppmärksam, lagom reserverad mot främlingar, väldigt kärvänlig och superglad i alla som hon känner. Lite vaktig mot ljud utifrån när hon är inomhus, eller mot folk som beter sig skumt i närheten av hemmet eller gården. 

Vad gör du med din hund?
Jag gör lite allt möjligt. Vi har gått på två tävlingslydnadskurser, en Nose Work-kurs och en kurs i Rallylydnad, samt tränat mycket tricks och passivitet, och så har vi miljötränat rätt mycket. Jag har även ställt ut henne två gånger på inofficiella utställningar, fast det var mer för att träna mina nerver, inte hennes. Hon är helcool med det mesta.
Snart börjar agilityn, det som jag verkligen vill satsa på!

Varför valde du aussie?
Jag vill nå så långt jag bara kan i agility, och Aussien passade verkligen in. Lagom stor, inte så tung, smidig och följsam. De är mångsidiga hundar så även om jag skulle vilja göra något annat än agility så finns möjigheten. Sedan ville vi gärna ha en hund som inte var lika överglad i allt och alla som Labradorer, och det fick vi! 

Vilka andra raser hade du i åtanke?
Border Collie, Kelpie, Labrador, Tollare, Finsk Lapphund, Lapsk Vallhund, Sheltie. 

Vilken ras blir nästa hund?
Australian Shepherd! Helt klart.

Är du nöjd med ditt rasval?
Mer än nöjd. Det här är en ras som jag antagligen kommer ha i hela mitt liv, det är rasen jag vill skapa en kennel med och jag tänker göra allt i min makt för att förbättra rasen och föra den framåt!

Har du något tips till de som är intresserade av att köpa australian shepherd?
Tänk efter en gång till! Tänk hellre efter en gång för mycket än en gång för lite. De är väldigt aktiva brukshundar och behöver aktivering därefter. De är hundar som mår bäst av att bli tränade med vänliga, mjuka metoder med mycket positivitet och belöning. Men är man rätt person för en Aussie lär man aldrig skaffa en annan ras! :D

Hur är aussiens mentalitet och hälsa?
Mentaliteten är varierad. Det gäller att titta upp linjer och utvärdera dem noggrant  innan man bestämmer sig. Det betyder att man ska kolla föräldrar, deras föräldrar, allas syskon, tidigare avkommor... Desto mer man vet om en släkt desto mer förberedd kan man vara på möjliga problem med mentaliteten, och kan anpassa miljöträning, passivitetsträning och socialträning efter det. Man ska fråga mycket, hellre för många frågor än för få. 
Hälsan är bra hos Aussien, de har få rasrelaterade problem och dessa är inte så väldigt utspridda. Dock gäller det alltid att inte anta att hundarna är friska, utan att kolla upp HD/ED och ögon i tidigare led :)


Anmäl
2016-03-10 14:12 #1 av: ipopuma

Roligt inlägg att läsa :D

Anmäl
2016-03-10 18:27 #2 av: CayKantos

Assåå! Du hjälper inte rigtigt när man äntligen börjar luta lite mer åt Kelpie Cool Aussie's verkar så himla roliga att äga! Får man fråga intervjuade, Frida,  om varför hon valde bort Kelpie och valde Aussie istället? Sitter lite i den sisten nu nämligen, en dag är Kelpie bäst, andra dagen är Aussie bäst Funderar

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-03-10 18:49 #3 av: Fisherling

De individer jag träffade av Kelpie verkade inte riktigt ha något eget lugn. De var alltid "igång", stirriga, pejlande och verkade aldrig slappna av. De Aussies jag träffat var lite lugnare, visst var vissa en handfull men de kunde åtminstonde lägga sig ner och blunda.

Sedan så var jag sugen på en ras med lite mer päls, då jag haft Labrador i alla år och är lite trött på alla korta hår som tar sig in ÖVERALLT. Aussiens långa hår lägger sig mera längs väggarna :)

Anmäl
2016-03-10 19:05 #4 av: CayKantos

#3 Jaha, tack för svar! Tittar på lite uppfödare nämligen, men efter all sortering av uppfödarna och har kommit fram till några jag gillar var det inte många kvar. Dom jag har kontaktat svarar inte heller och verkar inte så aktiva Ledsen

Dom jag har vart inne på är Windedos, bluewingfire,sugarwinds, ärteplattan och tillyhills.. Har du några tips på en bra kennel?

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-03-10 19:34 #5 av: Fisherling

Ärteplättens är den kennel Tinja kommer från :P Vet inte om de kommer ha någon kull på ett tag. 

Tinjas pappa är från Black Zone's. Chess Player har lite mer päls, men mycket tävlande och korade hundar, bra hälsa. Best Wishes har också bra hälsa, lite mer päls men fina tävlingsresultat. Blue Alert, Lundens bellagotto, Force Galaxie.. Finns en del. :)

Anmäl
2016-03-10 21:06 #6 av: CayKantos

Tack! Är dock inte ute efter mer päls! Gärna så lite som möjligt, speciellt eftersom jag vill ha hanhund Cool

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-03-10 22:39 #7 av: ipopuma

#6 dirty south's de jag har träffat och de ägare jag har träffat har varit riktigt trevliga hundar

Anmäl
2016-03-10 22:51 #8 av: CayKantos

#7 Ja, har vart lite inne på deras sida, men förstår mig inte riktigt på den.. Det står man kan gå under valpar för att se deras planer, men hittar inte deras planer någonstans, bara förra kullar

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-03-11 09:00 #9 av: ipopuma

#7 ta kontakt med ägarna! De är verkligen supertrevliga. De har också en aktiv fb sida ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.