Intervjuer

Intervju med collieägaren Belphi

2016-03-09 22:11 #0 av: thea_thea

Intervju med collieägaren Belphi!

Berätta lite om dig själv!

Jag är då en tjej på 22 år från Blekinge. Jag gick ett media-inriktat program på gymnasiet och jobbar nu på min pappas företag där vi ritar storkök. (Det är ett litet företag så jag har förmånen att ha med Riley till jobbet!) Utöver hunderiet så rider jag, men för tillfället bara på ridskola då tiden inte räcker till något annat. Annars så... Ja, ingen aning faktiskt. Det är mest Hund Hund Hund. 

Berätta lite om din hund!

Riley är för 17 månader, född gubbe och världspolis. Han ska alltid ha sista ordet och skäller gärna ut en. Han älskar att vara utomhus och bara vara, eller gå långpromenader. Sitta still och göra ingenting är tråkigt så länge inte han bestämmer det. Han är självständig och tycker han klarar sig bra utan mig och vaktar mycket, både inne och ute och använder sig av sitt bästa redskap - skallet. Älskar att höra sin egen röst.
Han är kräsen när det kommer till mat, otroligt svårmotiverad och äter typ inga godisar (en gång blev han bjuden på en godis men spottade ut den. :p), samma med leksaker. Han leker helst springlekar och jaga/bli jagad. Han är oerhört smart! Klurar och tänker på saker själv och förstår nästan vad man säger till honom. Om han tycker lillebror är ivägen och "tar" matte så går han iväg och leker med en leksak för att locka undan lillebror till exempel, funkar varje gång! 
(Berätta lite var det ja :angel: har massvis att säga om honom, men jag bryter nog här va) 

Vad gör du med din hund?

Vi kör Lydnad, rallylydnad, sök och spår samt skogsagility, har en liiiiten tanke om att kanske testa på riktigt agility någon gång.

Varför valde du collie?

Jag ville ha en brukshund men var osäker på om de skulle vara för krävande för mig som nybörjare vad gäller allt med hund så jag letade efter en brukshund "light" som också skulle vara bra första hund och halkade då in på collie! 

Vilka andra raser hade du i åtanke?


Schäfer, det var egentligen också planen, men sen så blev jag osäker och det är nog bra det för såhär i efterhand har jag insett att schäfer inte känns helt rätt. (viktmässigt typ :p

Vilken ras blir nästa hund?

Blir och blir vet jag inte, men jag har tittat på både det ena och det andra. De som ligger i topp är nog kelpie och aussie, men var jag hamnar sen på riktigt vet jag inte.
Har även varit inne och snusat lite på mudi och schäfer igen, samt labrador, men det blir nog ingen sådan.

Är du nöjd med ditt rasval?

Som min situation ser ut idag - ja! Riley anpassar sig och är supersmidig med det mesta. Det enda han egentligen kräver är att få vara utomhus, för det älskar han, ungefär i stil med Ferdinand - sitta under sin kork-ek och lukta på blommorna. 

Har du något tips till de som är intresserade av att köpa collie?

Studera MH noga, både på avelsdjuren men också deras syskon och föräldrar och sen deras syskon, kolla upp ögonstatus på avelsdjuren och gärna deras syskon också. Se helst till att kenneln röntgar armbågarna också då det börjar dyka upp en hel del ED fel. Åk ut och prata med collie-ägare och uppfödare - dra dig inte för att ställa krav och fråga om det är något du undrar. Lyssna inte på bortförklaringar som "tiken hade en dålig dag, hemma är hon inte sån". 
Leta helst också kennel där avelsdjuren är korade för att för bästa försäkran om en bra mentalitet! 

Hur är colliens mentalitet och hälsa?

Mentaliteten är (på vissa håll) bättre än vad den var förr, och många uppfödare börjar inse att de måste jobba med mentaliteten. Tyvärr är det fortfarande så att en del hundar kan vara rädda för underlag, ljud osv. Detta bekämpar man bäst genom att vara selektiv i sitt kennel-val.

Hälsan är bra, rasen har en del HD-problem och ED-problem samt ögonproblem som kan leda till näthinneavlossning. En del collies har också känsliga magar, och en del tål inte vissa mediciner, men annars är collies friska.


Anmäl
2016-03-09 23:02 #1 av: Boltens

Kul läsning och fin vovve! :)

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.