Annons:
Etikettrasstandader
Läst 3086 ggr
Boltens
2016-03-04 00:46

Hovawart - Raspresentation

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Hovawart.

###

Historik

Hovawart är en mycket gammal tysk brukshundras. Hovawart betyder gårdvar på tyska. 1922 påbörjades arbetet med att återskapa rasen genom användning av typmässigt liknande hundar, med goda vaktegenskaper, som man fortfarande fann på bondgårdarna. Dessutom korsade man in schäfer, newfoundlandshund, leonberger och ytterligare hundraser under de första årens avelsarbete. Genom kraftfulla urvalsåtgärder fick man åter fram den ursprungliga brukshunden.

Användningsområde

Hovawart är en robust och smidig brukshund, utmärkt i alla bruksgrenar och även som draghund, räddnings- och bevakningshund.

Hälsa

Det är en sund hundras och många individer blir gamla. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Det finns dokumenterat att rasen drabbas av autoimmuna sjukdomar, främst då underfunktion i sköldkörteln.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är livlig, glad, intelligent och älskar att jobba och vara tillsammans med sin familj. Den är lyhörd och kräver en fast och konsekvent uppfostran. Den har lätt att umgås med andra hundar och är lättränad i bruksgrenarna. Den har en hel del vaktinstinkt kvar från sitt ursprung som man måste vara beredd på. Man brukar säga att hovawart är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 63–70 cm och tikar 58–65 cm. Vikt för hanar är 30–50 kg och tikar 25–40 kg. Hovawart finns i 3 färger; svart med tantecken, blond och svart.

Pälsvård

Pälsen är kraftig, lång, något vågig och åtliggande med lite underull. Den är lättskött och borstas vid behov, mer under fällningsperioden.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Källa & bild: http://www.skk.se/sv/hundraser/hovawart/

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Annons:
Upp till toppen
Annons: