Rasstandader

Chodský Pes - Raspresentation

2016-03-03 20:00 #0 av: thea_thea

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Chodský Pes.

Historik

En ung ras, men vars anor/ typ man kan härleda ända till 1300-talet. Det kontrollerade avelsarbetet började i mitten av 1980-talet. Rasen härstammar från Chodskoregionen i Tjeckien och användes som vall, vakt och herdehundar.

Användningsområde

Vall-, boskaps- och herdehund, vilken även fungerar väl som sällskapshund.

Hälsa

Både i Tjeckien och andra länder verkar man för att förbättra höftledsstatusen som är / har varit åt det sämre hållet. Vissa andra problem finns också som antagligen kan härledas till inavelsproblematik pga av det låga antalet. Det finns uppskattningsvis ca 5000 individer i hela världen. Då antalet individer i Sverige är mycket få kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Chodský pes är en livlig hund med snabba reaktioner som dock inte är hetsiga. Rasen är lugn och lättlärd, uppmärksam, kontrollerad och vänlig till sättet. Den är en kravlös, hängiven och mycket trogen familjehund. Rasen är orädd, har starka nerver och är synnerligen vaksam. Den är känd för sin livliga läggning utan tecken på nervositet. Rasen har utmärkt luktsinne.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 52-55 cm och tikar 49-52 cm, +- 2 cm. Vikten är 18-25 kg. Färgen är svart med black-and-tan teckning

Pälsvård

Pälsen, vilken är rak eller lätt vågig, är lättskött. Täckhåret är 5-12 cm långt, tätt och grovt. Underullen är riklig.

Övrigt

Rasen är relativt ovanlig i Sverige (2016).

Källa & bild: http://www.skk.se/sv/hundraser/chodsky-pes/


Anmäl
2016-03-04 00:25 #1 av: Boltens

Super thea_thea med en rasartikel om Chodský Pes!

                                                                                                                                                                                         

Boltenskaniner - Just nu ungar till salu

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.