Övrigt

Träningsdagbok

2012-07-23 23:35 #0 av: Tina

Att föra träningsdagbok är något som markant kan förbättra din träning, ja det kan till och med ses som en nödvändighet för att lyckas i träningen. Även om det låter som tråkigt pappersarbete tar det bara runt 1 minut att färdigställa.

En träningsdagbok kan du använda till all träning, inte bara din egen utan även din hunds. En träningsdagbok för varje aktivitet och hund gör att du enkelt kan hitta vad du söker, du kan alltså ha en dagbok för exempelvis tävlingslydnad, en för spår och en för agility.

 

Varför träningsdagbok?

Träningsdagboken kan hjälpa dig undvika fel i träningen. Genom den kan du följa din hunds utveckling och framsteg. Dagboken hjälper dig att se vad som fungerar och vad ni behöver träna mer på. 
Stöter du på ett problem i din träning kan du gå igenom din träningsdagbok och försöka hitta en lösning. Kanske finner du då svar som exempelvis "hunden har aldrig spårat i regn förut", "hunden har aldrig spårat över en nygödslad åker förut", "hunden har aldrig tränat inför ett stort antal människor förut" som förklarar varför er träning inte lyckades denna gång.

 

Strukturera upp din träningsdagbok

Nedan följer ett exempel på hur du kan strukturera upp din träningsdagbok men hjälp av rubriker.

När? 
Här skriver du ut datum och tid. Datumet anger hur gammal din hund är och du kan på så sätt hålla koll på hundens utveckling. Datumet anger också vilken tid på året det är. Under den här rubriken skriver du också ut tid. Det kan hända att unden presterar bättre under en viss tid på dygnet, vilket du kan upptäcka genom träningsdagboken.

Var?
Var tränar ni någonstans? På klubben, i köket eller ute på baksidan? Ett helt nytt ställe?

Belöning?
Vilken typ av belöning använde du? Godis, kamptrasa eller boll? Här kan du se om hunden jobbar bättre för en viss typ av belöning än andra och om vissa belöningar funkar bättre vid vissa typer av moment.

Vad?
Vad tränade ni och på vilket underlag?

Hur?
Hur gick träningen? Är det något speciellt du ska tänka på tills nästa gång?

Övrigt?
Övriga kommentarer. Hur var omgivningen, störningar? Vädret, var det regnigt, blött, kallt eller varmt?

 

Lycka till i träningen! Du har inget att förlora!


Anmäl
2012-07-25 10:47 #2 av: ahlbergaren

Bra artikel! Glad Det underlättar verkligen att föra träningsdagbok & särskilt om man även har möjlighet att filma sina träningspass. Jag har vissa perioder då jag "loggar" och planerar all träning väldigt flitigt men sen blir det inget skrivande/filmande alls på länge... -__-

Det märks tydligt skillnad på kvalitén om man har ett planerat pass eller bara slänger in några moment här och där som blir lite halvdant gjort. Måste helt enkelt bli bättre på att skriva träningsdagbok Tungan ute

Anmäl
2012-07-25 17:13 #3 av: Sophie&Segra

Underbar artikel! Perfekt!

Jag ska verkligen börja skriva träningsdagbok Skrattande Fick världens inspirationsboost nu!

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2012-07-25 18:39 #4 av: sofiek90

Jag har min träningsdagbok i bloggform, det går ju sisådär med uppdaterandet ...

MVH

Sofie

Anmäl
2012-07-25 19:06 #5 av: Tina

Jag har tänkt beställa en almanacka/skrivbok som man själv kan lägga in text och bild på på framsidan. En bild på hunden och texten "Träningsdagbok 2012". Då kanske det blir lite roligare att skriva. Skrattande

Anmäl
2012-07-26 11:28 #6 av: ahlbergaren

#5 Hihi, precis en sådan beställde jag inför detta året. Fast den är nästan helt tom Tungan ute Tycker att det är lättare och snabbare att skriva på datorn. Men absolut är det roligare att skriva om man har fina grejer att skriva i Glad

Anmäl
2012-07-26 12:26 #7 av: Tina

#6 Jag vill helst ta med mig min bok dit jag tränar, typ om jag tränar lydnad på klubben eller när jag är och vallar. Annars finns nog risken att jag glömmer viktiga detaljer innan jag kommer hem. Flört

Anmäl
2012-07-26 13:56 #8 av: SamanthaJones

jag brukar försöka föra träningsdagbok men sen kommer det vissa peridoer som man helt enkelt glömmer bort det. Men för det mesta så skriver jag och jag går ofta tillbaka för att se hur jag tidigare har tänkt och gjort. Tex när apporteringen helt plötsligt började strula så gick jag tillbaka och kollade hur jag hade lärt in den och fick mig en aha-upplevelse! Typ, hur f*n har jag tänkt här! ;)

Anmäl
2012-09-26 20:23 #9 av: Sofy

Hur bra artikel som helst. Kommer definitivt skriva träningsdagbok med framtida valpen.

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2012-10-11 19:36 #10 av: Cerrolyn

När jag tränade så förde jag tränings blogg. Jag hade papper och penna med mig så jag kunde skriva på plats. Varje månad så gjorde jag en utvärdering samt vid varje år och ibland på halvår. I dessa utvärderingar hade jag med tävlingarna också. Men jag hade en för alla grenar, skrev bara i olika färger.

 

Mycket bra artikel som jag undrar om jag kan få kopiera till Tävlingshundar ifokus.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-10-11 20:16 #11 av: Tina

#10 Du får gärna lägga in artikeln på Tävlingshundar ifokus. Glad

Anmäl
2012-10-12 00:09 #12 av: Cerrolyn

#11

Tack så mycket. Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-10-15 15:16 #13 av: [IsabelleA]

Superbra artikel! Kommer nog köpa en bok att ha i bilen. Så när man lastat in hundarna och satt sig i bilen för att dra sig hemmåt så kan man kanske ägna en minut åt att öppna handskfacket och utvärdera träningen. 
Och nu blev jag väldigt inspirerad att börja föra dagbok. Annars har jag bara utvärderat lite halvdana träningsresultat på bloggen. Framförallt inom vallning.

Och jag undrar om även jag får kopiera texten och slänga in en artikel på vallhundar Ifokus? Självklart skriver jag att artikeln kommer från dig och brukshundraser :)

Anmäl
2012-10-19 13:06 #14 av: Tina

Kul att artikeln uppskattas! Glad

#13 Självklart får du lägga in artikeln på vallhundar Isabelle. Skrattande

Anmäl
2012-10-19 18:00 #15 av: [Besan]

Har fått väldigt mycket inspiration från denna artikel och använder mig av den regelbundet i träningen ;)

Anmäl
2012-10-20 14:23 #16 av: Randigatassar

Mycket bra skrivet! Här ska skrivas träningsdagbok!

Anmäl
2012-12-12 16:20 #17 av: Hundalmanacka

Mycket bra skrivit om träningsdagbok!

Anmäl
2013-09-24 15:06 #18 av: BettySue

Bra artikel! Något som kan läggas till är hur länge man tränade :) själv har jag lätt att glömma tiden, och då kan det vara bra att veta hur det påverkar hunden att träna långa/korta pass. :)

Anmäl
2015-09-05 19:29 #19 av: Joyous

Bra artikel! En sak till bara, försök att skriva något positivt från varje pass. Även om det känns som att vissa träningspass går åt skogen så finns det alltid något bra som man kan nämna! :)

Jag skriver dagbok och tycker att det är väldigt lärorikt. Det blir lättare att se framstegen och jag blir tvungen att verkligen gå igenom vår träning i huvudet.
Jag skriver alltid var vi är någonstans när vi slutar, då blir det lättare att ta sig vidare framåt, annars blir jag oftast kvar och stampar på samma ställe!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.