Rasstandader

Collie - Raspresentation

2011-07-09 13:17 #0 av: Sophie&Segra

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Collie.

Historik
Collie, som i dag finns som lång- respektive korthårig, anses vara skotsk. Var rasen egentligen kom från är okänt. De dyker upp som vallare av de enorma fårhjordar som medföljde härarna under tiden för romarnas invasion av de brittiska öarna. Första gången rasen ställdes ut var 1861 i England. Drottning Victoria var en stor beundrare av collie vilket ökade intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar. Collie är Sveriges första importerade brukshundsras. Rasen blev lanserad som sanitetshund, vilket är föregångare till dagens räddningshund.

Användningsområde
Collie är en brukshund men det betyder inte att den bara duger för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen tillhör gruppen vallhundar, där hundarna är aktiva och lättlärda och älskar att jobba. Den har visat goda resultat inte bara i de klassiska bruksgrenarna utan även inom lydnad, agility, drag, viltspår och som servicehund. Collie är en populär utställningshund. Den är alltså en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro.

Hälsa
Collie är en förhållandevis frisk ras, men Collie Eye Anomaly (CEA) och colobom (ögonsjukdomar) och höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet
Collie är vänlig till sinnelaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggressiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur.

Storlek och utseende
Lång- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Båda hårlagen förekommer i tre olika färger; Sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. En collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

Pälsvård
Den långhåriga pälsvarianten är inte svår att sköta. Det räcker med en grundlig genomborstning i veckan men den måste kammas när den är i fällning. Man bör även kamma bakom öronen och på frambenen då och då, gärna med en stålkam. Pälsen under tassarna trimmas bort liksom på bakhasorna. Till den korthåriga pälsen används gärna ett sämskskinn och vid fällning behöver den lösa pälsen kammas ur. Båda hårlagen badas vid behov men sällan mer än 2–3 gånger per år och gärna i samband med fällning. Klorna bör klippas regelbundet så att de hålls korta.

Övrigt
Det är viktigt för rasen att så många hundar som möjligt blir MH-beskrivna (Mentalbeskrivning Hund). Rasklubben arbetar för att minst 50 procent av varje årskull ska delta på MH-beskrivning för att på så sätt dokumentera och utvärdera rasens mentala status. Rasklubben arbetar aktivt med att sprida kunskap om mentalitet till både uppfödare och valpköpare via sin tidning och webbplats. Arbetet med att förbättra rasens mentalitet är ett prioriterat mål.

Källa & Bild: http://www.skk.se/hundraser/collie-kortharig/

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-07-11 11:22 #1 av: Emaljoh4

Tycker vissa långhåriga Collisar är fina! Glad De åt brukshållet brukar vara mycket finare enligt mig.

Anmäl
2011-07-11 15:20 #2 av: Sophie&Segra

Då tycker vi samma sak Glad

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-07-11 15:29 #3 av: Emaljoh4

Tkr de flesta bruksraser är fina! Skrattande T.ex Jaktlabbe,

Anmäl
2011-07-11 15:34 #4 av: Sophie&Segra

Ja men det är samma här :)

Men en fin, mentalt stabil, från arbetenade brukslinjer - LH Collie, helst en Blue Merle eller Trefärgad.. Det är svårt o slå. Oskyldig

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-07-11 15:43 #5 av: Emaljoh4

#4 Skrattande Håller med!!!

Synd att för många är pälsbollar... Tycker likadant om Sheltien. Inte för mycket päls.

Anmäl
2011-07-12 19:35 #6 av: Michaela-N

Collie <3


Anmäl
2011-08-09 16:56 #7 av: DeniceP

Jag tycker inte alls att det bara är hårlängden som skiljer de båda åt.

Som en uppfödare har sagt:

Skillnaden mellan en långhårig collie, och en korthårig collie är stor.
Prova att lägga en boll under foten, den långhåriga collien krafsar på foten för att komma åt bollen, men när det misslyckas tröttnar den och ger upp.

Den korthåriga collien gräver istället en tunnel under foten och får på så sätt tag i bollen.

 

Jag håller med, den korthåriga har mycket mer vilja,mer snabbtänkt. Svårt att förklara, men skillnaden är stor.

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl
2011-08-09 17:03 #8 av: Sophie&Segra

Jag tror och tänker precis som du #7.
I Sverige är ju tyvärr Collien rätt uppdelad och på mentaliteten skiljer det enormt mellan de korthåriga och långhåriga - tyvärr.
Då det ju faktiskt bara BÖR vara hårlagen som skiljer dom olika varianterna åt.

Men aveln är ju som den är, se bara på Schäfern, samma sak där.

Det är samma sak där med bollen tex. Exteriörarna testar en stund, men lessnar när dom inte ser resultat. Medans en Bruksare inte ger sig förens dom har bollen i käften Tungan ute

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-09 17:12 #9 av: DeniceP

Jag har ju bara erfarenhet av Collien och inte Schäfer, men ja kan tänka mig att det är väldigt uppdelat mellan exteriör och brukshundarna. Så är det ju så att Kkorthårscollien är nuförtiden mer framavlad för bruks än vad Långhårs är. Långhårscollien används mest till utställning nu, så det kan absolut vara så att det är det som är skillnaden!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl
2011-08-09 17:15 #10 av: Sophie&Segra

Ja det är så det är :)

Riktigt trist är det hur som helst!

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-10 15:06 #11 av: [Asta]

Jag har precis köpt en liten långhårig collie och jag vet att det finns mycket dåligt i rasen, som i så många andra raser. Vad jag inte förstår är att man går så vådligt illa åt just collie när man pratar om raser, när man inte gör samma sak med andra raser som också sönderavlats. Schäfern är ju också ett sådant exempel. Vet inte vad man gjort med rasen sedan jag hade schäfer själv.

Min lillla rackare har i vart fall redan lyckats gräva sig in till två grannar, leker som en galning och hittar lösningar  på det mesta alldeles på egen hand. Min tanke när jag hittade den här sajten och hörde något om nystart var att gå med eftersom jag har tänkt jobba en del med lydnad med våran lilla nya, men några av de första trådar jag läste här talade om att collien inte ens borde vara en bruksras och lite annat så jag strök den här sajten från listan.

Jag nekar inte till problem inom rasen, men man kommer inte åt dem genom att pracka ner på hela rasen utan genom att se till att man jobbar med rasen. Det finns många väldigt seriösa uppfödare som tar fram fina stammar.

Men jag tackar för titten.

Anmäl
2011-08-10 15:10 #12 av: Sophie&Segra

#11, Va otroligt tråkigt att du blivit bemött på det sättet!

Jag har idag tagit över som sajtvärd och hoppas på att kunde ändra stämningen och attityden som tydligen är här inne.

Jag hoppas även innerligt att du blir kvar här hos oss och bidrar med Dina erfarenheter gällade LH Collie och att vi får följa utveckligen av din lilla valp - fler sånna som du, som stöttar den seriösa aveln av LH Collie behövs, speciellt här inna hos oss!!

 

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-10 15:54 #13 av: Michaela-N

Kan hålla med om att det är mycket negativt inne om lh collien på sajten. Min dagmattehund är definitivt den bästa collien jag träffat (för att ni inte ska tro att det är för att jag tar hand om henne så var det mitt första intryck när jag såg henne på gatan), lugn och harmonisk men gör ändå gärna något sorts arbete.

Jag har också hört att det är flera som tycker att den borde tas ut ur brukshundsraserna vilket gjorde mig aningen paff... I så fall borde flera andra också tas ut, för att inte tala om schäfern som också är sönderavlad (vissa exemplar då alltså).

Men jag hoppas också att det ändrar sig, för lh collie kan vara riktigt sköna om man får tag i en bra hund!


Anmäl
2011-08-10 15:59 #14 av: Sophie&Segra

#13, Precis!

Istället för att lyfta fram den Dåliga och Oseriösa aveln inom tex LH Collie och Schäfer.. Så borde vi här inne lyfta fram dom Bra och Seriösa uppfödarna som aktivt arbetar För sin ras!

Inget blir ju bättre av att vi sitter och "gaddar ihop oss" mot en ras, som faktiskt har mycket att ge!

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-10 16:03 #15 av: Michaela-N

#14 Just det! Det här blir nog bra tror jag.


Anmäl
2011-08-10 16:07 #16 av: Sophie&Segra

#15, Jag hoppas det - att kunna vända "attityden" här inne till det bättre.
Det här ska ju vara ett forum där vi lyfter fram våra bruksraser, för vi alla kämpar väl och vill samma sak - att behålla våra bruksraser som just arbetande hundar?! :)

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-12 23:40 #17 av: kalindas

Tänkte visa lite bilder på min nuvarande Collie Nelson (Early Mornings Needles and Pins). Sobel KH Collie.


Sen är det en lite film på mina gamla tjejer som inte längre finns med mej. Gråter
Gemdales Classic Cora (Sally) och Gemdales Always in My Mind (Ebba)

 

 

/Elisa

Anmäl
2011-08-12 23:42 #18 av: Sophie&Segra

#17, Gud va fin hon är din tjej :)

Och även dom på filmen såklart! Glad

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-12 23:44 #19 av: kalindas

Om du menar sobeln, så är han en kille. Flört

Men både jag och Nelson tackar! Glad

/Elisa

Anmäl
2011-08-12 23:48 #20 av: Sophie&Segra

Oj, haha - sorry Oskyldig

Men han är ju fantstiskt vacker, älskade hans teckning i ansiktet!! Förvånad

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-08-13 18:47 #21 av: Nikkis

Fast det handlar väl knappast om attityden här inne bara för det faktum att LH Collie inte är någon vidare brukshund i dagens läge, och inte varit det på åratal?!
Likaså att det inte är något personligt för att rasen har stora mental brister.

Det är bara att titta på rasens presationer och mentala tester (MH/MT) så kan man ju se vilka brister som finns. Det är ju knappast någon som kommit av sig självt, utan just aveln.

Då jag gjorde MT i Oktober förra året med Nero så var det två uppfödare av LH Collie som gjorde MT med sina hundar. Alltså... Jag blev riktigt illaberörd av det jag såg. Inte bara det faktum att man ändå bör förvänta sig vissa saker av en sk brukshund, utan framförallt hur hundarna i sig tog åt sig av det som skedde.

Vissa var rent av LIVRÄDDA för testledarna och publiken och andra byggde på sig såna rädslor att de stängde av totalt och var helt apatiska.
Att de hade noll lek, intresse, jakt eller avreaktioner låter jag vara osagt...

Den ena tiken jag såg då skulle paras vid kommande löp, vilket hon blev. Det är ju en enorm tragedi att sätta såna hundar i avel! =S

Jag personligen anser att hoppet är ute för LH Collie, den bör tas bort från från bruksrasgruppen.
En sällskaps/utställningshund har inget där att göra liksom.

De fåtal som hävdar att deras hundar är så awesome lär ändå inte göra någon skillnad och "seeing is believing", så meritera upp era hundar och visa mig grymma MH:n/MT:n så kaaaaaanske jag kan bli Lite imponerad av de fåtal individerna som lever upp till standarden för en brukshund. (Som egentligen är ngt man bör förvänta sig...)

För det spelar ingen roll om man nu säger sig ha en "asbra" LH Collie, som ändå inte kan bevisa vad den går för, eller att den funkar gott hemma i trädgården. De flesta hundar är ju världens bästa i sina ägares ögon och mellan hemmets 4 väggar.=)

KH Collie däremot, dessa diggar jag faktiskt. =)

#19
Otroligt vacker färg/teckning på din hund, och vilket uttryck! =D

Anmäl
2011-08-13 19:09 #22 av: kalindas

#21
Tackar! Jo han har fin teckning.Glad

Till LH Colliens försvar, så finns det bra individer där också. Precis som det finns sämre individer hos kortisen.

Tyvärr är speciellt långhåren väldigt uppdelade i bruks/utställningsfolk. Där många som bara kör utställning inte vill ha MH eller bruksdelen. En del verkar inte bry sig att den stora massan av dessa collies är golv och trapprädda med mera.
Det är i det närmaste fullt krig mellan dessa två "grupper".

Collieklubben och SVA håller just nu på med en utredning om LH collie och deras mentala status. Finns att läsa om första delen på SCK:s hemsida.

Jag tycker personligen MH är bra. Dock kan man inte gå till resultaten till 100%.
Ta bara min Nelson som exempel. På MH fick han en 4 (alltså kraftigt berörd - vilket jag anser han inte var) på skotten.
Medan han på MT fick en 5 (helt oberörd), trots att han på MT var betydlig mer påverkad av sakerna han utsattes för än på MH.
Har inte bestämt om jag ska testa ännu ett MT på honom innan han blir för gammal.

Här är Nelsons MH. Spelningslista...
http://www.youtube.com/watch?v=XlNAq9GEX74&list=PL673F7F5834C8E717

/Elisa

Anmäl
2011-08-13 19:46 #23 av: busbozo

#22
Kollade på filmerna, är ljudet efter på skramlet? Ser ut som att han sticker innan det ens börjat låta?

Anmäl
2011-08-13 19:54 #24 av: kalindas

#23
Han reagerade väldigt kraftig på skramlet (inte lika illa på MT). Tror han sprang direkt de gjorde ett litet ljud.

Dock måste jag säga till hans försvar att han släpper det väldigt snabbt när hela momentet är över. Tyvärr inte tillräckligt snabbt för tiden.

/Elisa

Anmäl
2011-08-13 19:58 #25 av: kalindas

#23
Tittade nu. Tror han reagerade på snöret..Flört

Numera går han fram till saker som är otäcka.

Han kör varianten "går du matte så går jag också". Fast jag tar hellre den typen av osäkerhet att han litar på mej och går fram, än inte går fram alls.

/Elisa

Anmäl
2011-08-13 20:29 #26 av: Nikkis

#22
Men nu fattar jag inte, han fick en 4:a på MH och en 5:a på MT, och du skriver att du inte vet om du ska göra MT med honom...?


Har inte sett filmerna som #23 talar om, ska kolla.

Men vaddå bruks/utställning...? Exakt vilken uppfödare föder upp collie efter brukslinjer? Det finns ju inga såna ens, och vart finns då dessa brukscollisar någonstans?

Anmäl
2011-08-13 20:32 #27 av: Nikkis

Tillägg: Ang dåliga resp bra individer av respektive variant. Det är väl mer av en regel än ett undantag att LH Collie besitter sämre mentalitet än bra?!
Det samma fast tvärtom för KH Collie. Det går inte riktigt att jämföra så tycker jag.

Anmäl
2011-08-13 20:36 #28 av: kalindas

#26

Nelson har gjort ett MT och det finns möjlighet att göra om ett om man vill.
Ang. 4 på MH och 5 på MT, så har dessa två olika poängsättningar. På MH är 1 = skottfast och 5 = skotträdd. På MT är 1 = skotträdd och 5 = skottfast.

Uppfödare som föder upp hundar till uteslutande tävling och bruks är bl.a. Gemdales som fött upp flera av Sveriges högst korade collies. Däribland ett flertal långhår.
Vet att i alla fall http://seamistcollies.com/index.html satsar på bruksbiten. Känner henne inte personligen, men vet att hon stoppade en hel linje pga att mentaliteten var dålig.
Så visst finns det seriöst LH colliefolk.

 

/Elisa

Anmäl
2011-08-13 20:43 #29 av: kalindas

#27
Sen kan jag absolut hålla med om att det finns betydligt fler "dåliga" långhår än dåliga korthår. Men då man parar dessa med varandra, så är det ju i grunden samma ras.

Dock finns det ett gäng som är mot all typ av mentaltest på sina collies. Detta för att de inte anser det är viktig i deras avel.

De är de som kommer till MH, men mentalt kassa hundar för att få en "känd mental status" vilket är kravet för att få avla...
Att hunden sen är apatisk eller livrädd. Det skiter de i!

Har gått igenom massor av MH på collie och i vissa fall blir man mörkrädd, när man ser resultaten som en liten prick i mitten av "spindeln".
Dessa hundar fortsätter de avla på!

 

Nelson har inget super MH, men ändå helt ok, då han haft problem med hög stress. Arbetat bort det mesta nu.

/Elisa

Anmäl
2011-08-13 22:50 #30 av: Nikkis

#28/#29
Jo jag vet hur poängsättningen skiljer sig mellan MH och MT, men blev just frågande över att du verkade ha gjort MT men funderade om du skulle göra det, hahah blev bara lite förvirrad.

Klarade din hund MT:t då, eller vad är orsaken till att du funderar att göra ett nytt?

Anmäl
2011-08-13 23:07 #31 av: [Asta]

Men då är det ju inte någon idé att diskutera saken eftersom du har koll på hela rasen, uppfödningen och alla MH. Då är ju rasen urkass. Att Collien är en ovanligt frisk ras som ger en bra grund att ta fram en ny stam kan vi ju strunta i. Släng ut skiten.

Men du behöver inte vara orolig. Min hund ska inte förpesta den här sajten ett dugg. Och jag hade ju inte en aning om att du redan visste allt och att jag har helfel. Men nu vet jag det.

Anmäl
2011-08-13 23:58 #32 av: LitenPyssling

#31 Jag tror ingen här direkt vill döma ut rasen i sig, vad jag ser så har bara rasens fördelar och nackdelar diskuterats och oavsett ras så ska man inte blunda för varken nack eller fördelar.
Tycker du överreagerar lite, det är aldrig fel att diskutera något så länge det hålls på bra nivå och jag ser inga otrevligheter här i tråden direkt.
Hade det varit exempelvis schäfer som diskuterats så hade det även där kommit upp en hel del angående aveln, bruks, utställning osv. Det gäller inte enbart Collien att det finns nackdelar.

Enligt mig så ska man absolut inte blunda för nackdelarna och bara fokusera på fördelarna, blundar man för det negativa så förblir det negativt istället för att man tar tag i det och jobbar med det för att få mindre och mindre negativt.
De två uppfödarna som nämndes i tråden verkar ha tagit sig an det negativa i rasen och avlat på bra parter för att bygga upp både mentalitet och bruksegenskaperna hos collien och därmed jobba ner det negativa och förstärka rasen.

Kan tillägga att jag inte har någon som helst erfarenhet kring Collien, det enda jag "vet" om de är att de tydligen ska vara en
"enmans-hund" och att de tydligen ska bli aggressiva om de inte får tillräckligt med stimulering. Att de blir griniga tror jag tillhör alla raser men vad jag förstått ska de vara mer framträdande i Collien.

Rätta mig gärna om jag har fel, men de jag känner som haft denna ras har alla sagt att de är en enmans hund och ska tydligen vara väldigt vaktande av sig för sin människa och ogillar annat folk.

Anmäl
2011-08-14 09:11 #33 av: kalindas

#31
Det skulle vara intressant vem du anklagar, då du inte skrivit ett nr: i ditt inlägg....Obestämd
För om det är mej du anklagar som ägt tre collie och älskar denna ras, förstår jag inte varför.
Men samtidigt kan man inte vara blind för problemen i rasen. 
Finns dock minst liga många fördelar. Annars hade man inte fortsatt att köpa dessa underabara hundar.

#30
Han fick 246p och det är därför jag funderar att göra om det. Dvs. om uppfödaren vill, då han är en foderhund.
Men varken hon eller jag har bestämt oss ännu.

 

#32
Det du skriver om collien vill jag faktiskt rätta..Flört

"citat" Rätta mig gärna om jag har fel, men de jag känner som haft denna ras har alla sagt att de är en enmans hund och ska tydligen vara väldigt vaktande av sig för sin människa och ogillar annat folk."citat"

Tycker mer det låter som Border collien...

Collien är en utpräglad familjehund och vill gärna vara med familjen, där de är. Har aldrig träffat en aggressiv collie i hela mitt liv! Däremot vet jag att det finns ett fåtal ångestbitare. Vilket ofta händer då hunden blir rädda och trängda. 
Långhåren är ofta lite mer lugna, medan Korthåren har lite mer fart och tyvärr även en del stress i sig. 

Visst kan en livlig collie, blir stressad om den är understimulerad, men det går inte jämföra med en Malle eller en Bordercollie.
Har sällan märkt någon aggression i det sammanhanget, utan hunden vänjer sig fort vid den lugnare takten.

Min ena gamla tik var väldig mattefixerad, men var inte jag i närheten, så gick det lika bra att passa en annan person. Viktigt för henne var att hon hade någon att följa.

Den största svårigheten med collie, är den golv och trapprädsla en del har. Har dock bara haft det på en, men hon var en parning LH/KH och hon led inte så mycket av det när jag tränat trappor med henne. Misstänker hennes syn kunde vara boven.

Visst kan de vara ljudkänsliga, men en sund collie reagerar på ljudet och sen är det borta. Det där hoppiga och lite nerviga ser man hos flera andra brukshundar också.

Tycker inte att collien ska flyttas från brukshundsfacket. Med rätt avel så är det en fantastisk och mångsidig Brukshund.
Att ta bort krav på MH eller att sätta dem i sällskapsfacket. Då kan vi lika gärna avliva alla hundarna. För det förbättrar inte rasen.Rynkar på näsan

Rasen HAR också, blivit MYCKET bättre de senaste 10-20 åren!
Både långhår och korthår.

 

 

/Elisa

Anmäl
2011-08-14 10:40 #34 av: LitenPyssling

#33 Ah, tack för rättningen! =D
Just det, det har jag hört om border collien också. Kanske blandade ihop de lite på något mystiskt sätt.

Men bland annat så hade min killes mamma en Collie förut, denne var en sådan här enmans hund och släppte inte in någon annan i närheten av killens mamma. Det skulle tydligen ha tagit lång tid innan hans pappa fick komma nära hunden och komma nära hans mamma utan att hunden blev väldigt vaktande och morra.
Det är inte första gången jag hört så om Collien, även om jag speciellt hört de kring border collie nu är jag tänker efter.Men tack för rättningen, kanske bara är några fåtal individer då som är så och då har jag råkat hört om de mer vaktande och fått mig den uppfattningen ifrån den vägen. =)
Men nu vet jag iaf at det inte är typiskt Collien!

Anmäl
2011-08-14 12:34 #35 av: Michaela-N

Det finns dåliga individer av alla raser, och så även av de andra brukshundsraserna. Collie har avlats fel efter Lassie-hysterin, men det finns fina exemplar som duger bra som brukshundar. Att ta bort en ras ur listan gör inte rasens mentalitet bättre, och det finns uppfödare som kämpar för att få fina collies som används till just bruks.


Anmäl
2011-10-10 02:52 #36 av: busbozo

Duger som brukshund, vad innebär det? Att rasen är rolig att jobba med i skogen och lätt klarar av dom lägre klasserna eller att rasen har möjlighet att konkurrera i elitklasserna?

Anmäl
2012-11-16 19:57 #37 av: joheck

Jag har blivit väldigt sugen på just lh collie. Ska dock inte ha någon mer hund på ett tag, men kan ju titta runt lite ändåFlört. Jag vill ha en hund som gillar och kan arbeta men som också klarar av att ta det lugnt under några dagar. Det jag är mest intresserad av, och skulle vilja tävla inom är lydnad och viltspår. Är även intresserad av drag, då främst cykel. Vad tror ni kan en lh collie passa?

Anmäl
2012-11-27 09:21 #38 av: JasmiineN

Jag har en långhårig Collie på 5 månader! :D

Anmäl
2013-11-06 01:29 #39 av: exitingsvillemo


#28 jag var in och kollade på gemdales hemsida, men hittade ingenting om att hon hade fött upp flertalet LH som gått långt inom brukset... 3 LH har hon ägt, vad jag såg på hemsidan. Den ena blev skadad vid 2 års ålder och ngn fortsatt träning blev inte, den nyaste var bara unghund ännu, alltså oprövad och den första var en tik hon haft som ungdom/barn.

Hon skriver ju själv också att LH och KH inte går att jämföra. Hon VILL avla fram LH collien som fixar brukset, men hon har inte gjort det än.

Anmäl
2013-11-06 09:41 #40 av: kalindas

#39
Hon har inte haft LH själv som gått långt. Men har för mig hon fött upp ett gäng trevliga och pigga LH som går bra på tävling hos sina ägare.


/Elisa

Anmäl
2013-11-07 22:08 #41 av: Annika H

En typ av jämförelser mellan olika raser är MH-spindlar för ras, för kennel och för enskild hund.

MH-spindlarna för lång- och korthårscollie skiljer sig faktiskt inte så mycket om man tittar på ALLA MH-beskrivna individer i båda raserna. Jämfört med övriga brukshundar är just MH-spindlarna mycket dåliga. Korthåren är inte mycket bättre över lag, tvärtom vad som sägs i många av inläggen här.

Tittar man däremot på vissa kennelspindlar för collieuppfödare, som ser collien som en brukshund, ser deras kennelspindlar ut som övriga brukshundars snitt. De föder alltså upp hundar som lika ofta som andra raser är skottfaste, leker, jagar, kommer över obehagligheter, kan bli arga o s v.

Det skiljer alltså oerhört mycket mellan olika kennlar. 

Det finns faktiskt flera kennlar, inom både kort- och långhår, som föder upp hundar som är, och kan bli, ytterst kapabla hundar. Och friska! Collien hör till de med bäst hälsa enligt försäkringsstatistik. 

Dock krävs det kapabla valpköpare! Med den inställning som jag läst här tror tydligen folk att ALLA collies är skräp. Så är det inte! Men vem vågar köpa en collievalp för arbete om detta är den allmänna inställningen? Anmäl
2013-11-08 01:34 #42 av: Annika H

Hej!

Med anledning av ovanstående lägger jag ut spindel för all de långhårscollies som har gått MH  t o m februari 2013 samt spindlar från två av de colliekennlar som arbetar för collie som skall vara en sund brukshund. Det finns många fler! Se skillnaden!! !

Men tänk på att skalan är annorlunda för en kennel jämfört med en hel ras.

Anmäl
2013-11-08 01:36 #43 av: Annika H

Forts

Anmäl
2013-11-08 01:37 #44 av: Annika H

Forts

Anmäl
2013-11-08 01:38 #45 av: Annika H

Forts

Anmäl
2013-11-08 01:39 #46 av: Annika H

Forts

Anmäl
2013-11-08 02:01 #47 av: Annika H

Blev strul. Inga bilder kom med. Försöker igen!

Hej!

Med anledning av ovanstående lägger jag ut spindel för all de långhårscollies som har gått MH  t o m februari 2013 samt spindlar från två av de colliekennlar som arbetar för collie som skall vara en sund brukshund. Det finns många fler! Se skillnaden!! !

Men tänk på att skalan är annorlunda för en kennel jämfört med en hel ras.

Anmäl
2013-11-08 02:02 #48 av: Annika H

Forts

Anmäl
2013-11-08 02:03 #49 av: Annika H

Nej, ger upp och försöker lägga ut MH-spindlar i morgon!

Anmäl
2013-11-08 08:41 #50 av: kalindas

#41
Det är helt sant det du skriver! Glad

Problemet inom collievärlden är ju att det är så skilda åsikter om vad man ska använda collien till.
Personligen tycker jag att det är viktig att välja en kennel som avlar på mentaliteten och som förbättrar colliens dåliga rykte. Dantos som du visat ovan har jag bara hört gott om. Glad
Finns som du säger flertalet bra kennlar, svårigheten är för de som inte vet vad de ska leta efter är att de kanske inte hittar dem. 

De tråkiga är ju att det är flera som fixerar på utställningshundar och bara går MH för att de måste få en "känd mental status", sen hur hunden fixar sitt MH är inte lika intressant. Bara de får avla på sin golv, trapp och skotträdda utställningsvovve. Som ofta har en päls mer lik en Pomeranian än en collie. Ledsen

Så länge dessa två grupper inte kommer överens eller blir mer tydligt uppdelade i utställningscollie/brukscollie. Så kommer detta med den dåliga mentaliteten på collie fortsätta... Ledsen


/Elisa

Anmäl
2013-11-08 12:58 #51 av: Annika H

Nudå! spindel som visar snittet för alla långhårscollies dom gått MH t o m februari 2013

Anmäl
2013-11-08 13:00 #52 av: Annika H

Colliekennel med inriktining god mentalitet

Anmäl
2013-11-08 17:56 #53 av: exitingsvillemo

tipsa gärna om kennlar som föder upp bra bruksindivider :)

Anmäl
2013-11-08 20:13 #54 av: kalindas

#53
Har inte jättekoll, men lägger in några länkar till kennlar som jag tror satsar på bruks i första hand. Kan ha helt fel. Sen får du själv kolla upp MH och liknade, för det har jag för dålig koll på. Likaså har jag dålig koll på vilken avelsetik dessa kennlar har. Känner bara två personligen.
Missar säkert massor av bra och seriösa kennlar. Men då får andra lägga till dem. Glad

-Gemdales http://gemdales.se/
-Mironik's http://mironik.anyware.nu/
-Dantos http://www.dantos.se/
-Turning Leaf's http://www.turningleafs.se/
-Blue Pepita's http://www.freewebs.com/bluepetipas/index.htm
-Törnskogens http://www.tornskogens.com/
-Seamist http://seamistcollies.com/


/Elisa

Anmäl
2013-11-08 22:16 #55 av: Annika H

Lägger till kennel Springmist http://www.springmist.dantos.se/Anmäl
2013-11-09 17:03 #56 av: Dentaku

Det finns flera bra kennlar, både inom kort- och långhår. Dock är jag petig och vill inte gärna nämna några specifika eftersom det finns några som gjort sig kända som "brukscollieuppfödare" som ibland avlar på hundar som har riktigt klena resultat mentalt(särskilt om man ser till hela familjebilden) och får resultat därefter. Det finns naturligtvis också uppfödare som jag har ett jättestort förtroende för men jag föredrar ändå att rekommendera specifika kullar framför kennelnamn.

Det är nämligen mycket viktigare att titta på varje enskild kull och se vad som finns bakom än kennelprefixet. Mentalindex som tagits fram nu är ett jättebra verktyg men jag skulle ändå inte köpa valp efter en förälder som gjort ett tråkigt MH.

Lägger man ner lite arbete innan valpköpet så ökar man sina chanser att få en trevlig hund något enormt - och en trevlig collie är en fantastisk hund! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.