Riesenschnauzer - Raspresentation

2016-03-04 00:49 #0 av: Boltens

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Riesenschnauzer.

Riesenschnauzer är en storväxt, strävhårig, robust och oöm brukshund som härstammar från Tyskland, där den ännu används som polis- och militärhund. Ursprungligen användes den till att driva boskapshjordar. Omkring sekelskiftet 1900 insåg uppfödare rasens höga arbetskapacitet och karaktärsegenskaper. Dess ursprung gav den vilja och förmåga att utföra hårt arbete. Till utseendet utvecklades den till en förstorad avbild av schnauzer.

Rasen är en utpräglad brukshund och fungerar väl inom alla bruksgrenar. Inom bevaknings- och räddningshundsverksamheten har den gjort sig känd för sin fina spår- och söklust. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.

Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Det finns dokumenterat att rasen drabbas av underfunktion i sköldkörteln.

Rasen har stor arbetsvilja, framåtanda och flockkänsla, är uthållig och härdig. Den är generellt social och öppen.

Riesenschnauzer är stor och kraftig med ett respektingivande utseende, snarare kompakt än smäcker. Den är en förstorad, kraftfull avbild av schnauzer. Mankhöjd är 60–70 cm och vikt är 35–47 kg. Den har en sträv päls med tät underull. Godkända färger är svart samt peppar och salt.

Den ska trimmas cirka 3–4 gånger per år. Den kan även klippas men pälskvalitet och färg kan då förändras.

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Källa & bild: http://www.skk.se/sv/hundraser/riesenschnauzer-peppar-salt/

2016-03-04 07:30 #1 av: thea_thea

Älskar denna ras <3

2016-03-04 14:44 #2 av: Tindris30