Belgisk Vallhund - Raspresentation

2011-06-20 00:02 #0 av: Sophie&Segra

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Belgisk Vallhund.

Rasen består av fyra olika varianter, Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervueren, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg. Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund. I slutet av 1800-talet började man intressera sig för att bilda en mer homogen ras och fastställde en rasstandard med tre tillåtna pälsvarianter. Avelsarbete ledde fram till att rasens typ och temperament stabiliserades under början av 1900-talet. Rasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter.

Rasen är ursprungligen en vallhund, men är i dag en brukshund som passar till alla brukssportens grenar. Det är en mångsidig tjänstehund såväl som en utmärkt familjehund. Den passar bäst i en aktiv familj.

Den är en frisk och sund ras även om defekter givetvis förekommer. Följande ärftliga defekter ska särskilt observeras; höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED), osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklar). Samtliga defekter har i nuläget en förhållandevis låg spridning, varför de också är lätta att bekämpa utan att riskera alltför stora genetiska förluster på andra områden. Men vad man har kunnat se under senare år är att andelen hundar med ED fördubblats.

Rasen är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen.

Mankhöjd för hanar är ca 62 cm och tikar ca 58 cm. Vikt för hanar är ca 25–30 kg och tikar 20–25 kg. Den är en medelstor och kvadratisk hund som ska utstråla elegans och kraft. Rasen finns i fyra varianter; Groenendael är långhårig och svart, Tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, Malinois är släthårig och röd fawn och Laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning.

Belgaren är inte en ras som kräver någon extrem pälsvård. Pälsen är konstruerad för att ”sköta” sig själv. Naturligtvis bör den badas när den blivit smutsig och borstas igenom någon gång i månaden samt vid fällning.

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Källa & Bild: http://www.skk.se/hundraser/belgisk-vallhund-groenendael/

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

2011-10-30 18:01 #1 av: sallberglina

Intressant artikel!

2011-11-12 17:36 #2 av: JLNordin

Kära belgarna ;P

2011-11-14 01:59 #3 av: laekenois

Oh roligt med belgarpresentation!

Har själv den udda varianten, laekenois!

Riktigt härlig kille, förstår inte varför rasen inte är mer populär ;)

2013-06-12 01:58 #4 av: [Bolten]

Tycker belgarna är värda att putta upp =)

Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

www.yippoandnico.blogg.se

2013-12-30 23:54 #5 av: Stormblomma

Delar med mig av min egen kille då. Och hoppas att man får göra det här och att jag inte är en artikelkapare ;-)

2014-01-07 02:13 #6 av: HystrixEpic

Kan inte alla belgarägare göre en egen presentation av sin hund bland kommentarerna? :)
Tror det skulle vara roligt för många, även de andra raserna vid deras presentationer :)
Om man slänger in en bild och en text om just den hundens personlighet, styrkor - svagheter, vad man gör med dem, har för ambitioner och ålder och lite sånt?

Jag ska själv köpa mig en terv nu till våren (Förhoppningsvis!!) Så jag skulle bli glad om man fick höra lite om de olika hundarna där ute för trots allt skiljer det sig mycket från individ till individ :)

2016-02-09 22:19 #7 av: Boltens

Håller med #6 :)

2016-02-10 14:38 #8 av: Tindris30

skulle du kunna göra en son om riesenschnauzer :)

Riktigt fantastiska hundar xD en riesen alltid en riesen

2016-02-10 15:30 #9 av: Boltens

#8 de raser som inte har någon raspresentation kommer få de så snart som möjligt! :)

2016-03-04 14:57 #10 av: Boltens

#8 nu finns de också!

2016-03-05 00:25 #11 av: Aaangelica

Jag har två mallar & enligt mig är det bland dem roligaste hundarna jag träffat på! Både deras personligheter & inom träningen. Tillgivna, lojala, arbetsvilliga men också envisa, & väldigt lättlärda om humöret är bra. Men dem kräver också sin förare. Men ska jag sammanfatta mallen med ett ord så är det - underbar! :)

Kommer definitivt bli fler mallar framöver, utan tvekan! ;)

2016-03-05 01:40 #12 av: Boltens

#11 vilka finingar! Vart är dom ifrån?

2016-03-05 01:48 #13 av: Caarla

#3 Gud den var ju bedårande!
#11 Så fina!

2016-03-05 02:08 #14 av: Aaangelica

#12 Den lilla plutten till höger på bild kommer från Kiosan's kennel, jätte lugn kille men ändå väldigt framåt när det kommer till träning & lek. Killen till vänster på bild kommer från Tyskland, dem var nyinflyttade till Sverige & hade därför inte hunnit ordna med SKK. Så han är papperslös men papper på föräldrarna finns. Han år vääldigt framåt i alla lägen & det är alltid full fart på honom ;)

Kanon härliga hundar båda två! :)

#13 Tack! =D

2016-03-05 02:10 #15 av: Aaangelica

#12 Menar alltså "plutten till höger på bild" i inlägg #11 & inte den jag lade upp i sista inlägget. ;)

2016-03-05 12:55 #16 av: Qepta

Min Tervueren