Australian Cattledog - Raspresentation

2011-06-15 15:33 #0 av: Sophie&Segra

I denna artikelserie kommer vi att ge er en presentation av våra olika brukshundraser. I form av bild och text kan ni "lära känna" våra brukshundar. I den här artikeln kommer ni att få läsa om Australian Cattledog.

Rasen tillkom omkring 1840 i Australien genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen. De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och vallhundar. Första rasstandarden godkändes 1903.

Australian Cattledog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Rasen är sund med mycket liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10–13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Australian cattledog är intelligent, lättlärd, har extremt snabb uppfattningsförmåga och vaktinstinkt. Den kan vara något reserverad. Den lämpar sig bäst en aktiv familj.

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Den är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår, rikligt med underull och rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd.

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka 2 gånger per år.

Valparna är i regel glada, öppna, lydiga och känsliga för ägarens röst. I den så kallade ”slyngelåldern” kan de uppträda reserverat, ibland avvisande mot främmande och kan också bli olydiga och provocerande. Läs mer om rasen på rasklubbens webbplats.

Källa & Bild: http://www.skk.se/hundraser/australian-cattledog/

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

2011-06-15 16:17 #1 av: Nikkis

Du är så satans grym, världens bästa medarbetare alltså! <3<3<3

2011-06-16 19:42 #2 av: [Wolverina]

Skoj! Längtar tills Holländarn kommer :P

2011-06-16 19:53 #3 av: Sophie&Segra

Taack Kyss

Den kommer snart Martina!! :)

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

2011-06-16 20:31 #4 av: Workingdog

Oooh intressant ;) Läntar tills resten kommer ut :D